НОВИНИ

Ядрената доктрина на Тръмп възприема по-твърда позиция към Русия

Правителството на американския президент Доналд Тръмп обяви, че ще продължи до голяма степен ядрената политиката на неговия предшественик Барак Обама, но ще заеме по-агресивна позиция към Русия, предаде Асошиейтед прес. То каза, че Русия трябва да бъде убедена, че ще понесе "неприемливо тежка цена", ако заплаши дори с ограничена ядрена атака в Европа.

bnt avatar logo
от БТА
22:41, 02.02.2018
Чете се за: 00:53 мин.
По света
ядрената доктрина тръмп възприема твърда позиция русия

Доклад, обобщаващ заключенията от прегледа на ядрената доктрина на САЩ, определя Северна Корея като „явна и сериозна заплаха“ за Америка и нейните съюзници. Според него евентуална севернокорейска ядрена атака срещу САЩ или техните съюзници ще доведе до "край на този режим". "Няма сценарий, при който режимът на Ким Чен-ун да използва ядрени оръжия и да оцелее", се казва в доклада.

Ръководеният от Пентагона преглед на американския ядрен арсенал и на политиките, които го управляват, е бил разпореден от Тръмп миналата година. Подобен преглед обикновено се прави в началото на управлението на ново правителство.

Правителството на Тръмп е стигнало до заключението, че САЩ би трябвало до голяма степен да следва плана на Обама за модернизиране на ядрения арсенал. То също така е одобрило придържането към съществуващите споразумения за контрол върху въоръженията, включително новия договор СТАРТ, ограничаващ ядрените арсенали на САЩ и Русия.
САЩ искат да се оборудват с нови ядрени оръжия със слаба мощност в отговор на превъоръжаването на Русия, според новата американска ядрена доктрина, предаде Франс прес, като се позовава на документа.

Тези нови оръжия, които карат експертите да се страхуват от по-висок риск от ядрен конфликт и от подем във ядреното разпространение, представляват отговор на експанзията на ядрения капацитет на Русия, каза пред пресата Грег Уивър, отговарящ за въпросите за стратегическите способности към генералния щаб на американските въоръжени сили.
В документа се казва и, че Иран е способен да разработи ядрено оръжие в течение на година след като ръководството на страната приеме съответното решение, предаде ТАСС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът на ООН  се произнесе в полза на Коста Рика по териториален с Никарагуа
Съдът на ООН се произнесе в полза на Коста Рика по териториален с Никарагуа
Първите български олимпийци заминаха за Пьонгчанг
Първите български олимпийци заминаха за Пьонгчанг