НОВИНИ

Ядрените мощности в света ще нарастват поне до 2030 г.

Ядрените мощности в света ще нарастват поне до 2030 г., въпреки че Европа е намалила темпото след катастрофата във Фукушима, тъй като в Азия се очаква осезаем подем. Това показва анализ, публикуван днес от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), предаде Франс прес. Дотогава инсталираните ядрени мощности вероятно ще се увеличат най-малко с 1,9 на сто и в световен мащаб ще достигнат 390,2 гигавата срещу 382 гигавата през 2015 г. сочат най-песимистичните прогнози на агенцията със седалище във Виена.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
16:37, 23.09.2016
Чете се за: 01:00 мин.
По света
ядрените мощности света нарастват поне 2030

Макар и ограничен, този възход ще наложи изграждането на "150 гигавата нови съоръжения през идните 15 години" поради остаряването на техниката в световен мащаб - "над половината от действащите 450 реактора, които вече надхвърлят 30-годишна възраст", отбелязва МААЕ.
Видимо забавено след катастрофата във Фукушима (Япония) през 2011 г., развитието на ядрената енергетика ще бъде осигурявано предимно от Китай и Южна Корея, а съоръженията в Далечния изток изглежда ще достигнат най-малко 132,2 гигавата мощност срещу 93,8 гигавата днес.
Мощностите в Близкия изток и Южна Азия също се очаква да нараснат поне на 27,7 гигавата срещу 6,9 гигавата през 2015 г.; водеща тук ще е Индия.

Определена като "предпазлива, но вероятна", тази прогноза - вариант минимум, изчислен въз основа на ниските цени на газа, спада в цените на енергията от възобновяеми източници и вялия икономически растеж, предвижда също намаляване на мощностите в Източна Европа и в западните страни, сиреч в традиционните ядреноенергийни държави.

Въпреки че в момента се строят 7 реактора в Русия и 2 - в Беларус, мощността на ядрения парк в Източна Европа може леко да намалее - на 49,9 гигавата срещу днешните 50,5 гигавата, смята МААЕ.

По-голям спад се очаква в Северна Америка, където според най-ниската прогноза мощностите ще слязат на 92,5 гигавата при 112,7 гигавата днес.

Според всички сценарии мощността на съоръженията в Западна Европа ще намалее. "След като Германия изоставя атомната енергия вследствие на инцидента от Фукушима, ниската прогноза предвижда мощностите в региона да намалеят на 77 гигавата през 2030 г. срещу 112,1 гигавата сега. Високата прогноза е спад до ниво 111,8 гигавата", уточнява МААЕ. Най-оптимистичните предвиждания на агенцията впрочем гласят, че мощностите в световен мащаб може да нараснат с 56 процента - на 598,2 гигавата, допълва АФП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановяването след земетресението в Италия ще струва поне 3-4 милиарда евро
Възстановяването след земетресението в Италия ще струва поне 3-4 милиарда евро
Фестивалът на скарата в Банкя събра над 20 хиляди души
Фестивалът на скарата в Банкя събра над 20 хиляди души