НОВИНИ

Ядреното споразумение с Иран ще е сред обсъжданите теми на срещата в София

Иранското ядрено споразумение ще бъде сред обсъжданите теми на срещата на върха на европейските лидери в София, каза в Брюксел първият дипломат на Евросъюза Федерика Могерини. Евросъюзът е твърдо решен да запази сделката с Иран - увери Могерини след среща с иранския външен министър Джавад Зариф. След посещения в Пекин и Москва, Зариф е в Брюксел, където освен с Могерини, ще разговаря и с първите дипломати на Германия, Франция и Великобритания.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:24, 15.05.2018
Чете се за: 00:46 мин.
По света

"Не може да разваляш споразумение, което вече е доказало, че е работещо", каза след срещата със Зариф Федерика Могерини. Иранският външен министър определи разговорите си в Брюксел като "конструктивни" и обеща те да продължат и през следващите седмици.

Федерика Могерини, върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността: "Ще обсъждаме темата и утре вечер в София на лидерската среща на държавните и правителствени ръководители от ЕС. Ще имам възможност да ги информирам актуалното състояние на нещата и за посоката, в която ще работим за запазване на споразумението".

Преди да посети Брюксел, Зариф беше в Москва, където заяви:

Мохамад Джавад Зариф - министър на външните работи на Иран: "Ядреното споразумение с Иран се основава на баланс между поетите ангажименти от страна на Иран и Европа, както и Съединените щати. След като САЩ нарушиха този баланс, трябва да видим как ще запазим интересите на иранския народ".

Целта на Европа е страните, сключили споразумението да продължат да спазват ангажиментите си и след оттеглянето на САЩ. Брюксел ще се опита да защити и европейските си инвестиции в Иран и ще търси начин да избегне налагането на санкциите за европейските компаниите в региона.

Според Могерини, вече се обсъждат конкретни мерки. Докато неговият министър е в Брюксел, иранският президент Рохани поиска от ЕС да се противопостави на "незаконните и алогични" действия на САЩ. Според него след оттеглянето на Вашингтон от споразумението, Техеран може да остане в него само, ако това му носи полза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​В УМБАЛ Пловдив прилагат кенгуру грижата в помощ на недоносените
​В УМБАЛ "Пловдив" прилагат "кенгуру грижата" в помощ на недоносените
Без резултат от спасителната акция по издирването на алпиниста Боян Петров
Без резултат от спасителната акция по издирването на алпиниста Боян Петров