От третия опит Ямболският районен съд успя да даде ход на делото за взривовете край Петолъчката през 2012 година, когато загинаха трима работници, а осем бяха ранени. Пред съда застанаха Десислав Делев, собственик на фирмата за утилизация на боеприпаси и Иван Пеев, началник производство на базата. Протест съпровожда делото.

Вижте повече в прякото включване в обедните ни новини на Румяна Стефанова.

Ямбол

Обвиняемите са трима вече. Освен собственикът на базата Десислав Делев и началникът на производството Иван Пеев. В обвинителния акт присъства и името на проектанта на технологията по обезвреждане Иван Табов. И тримата са обвинени, че не са взели необходимите мерки по безопасност при работа с боеприпаси и наличието на пет пъти по-голямо количество взривни вещества. На днешното заседание бяха конституирани и наследниците на загиналите на работници, пострадалите работници, както Министерството на отбраната и юридически субекти. Те бяха конституирани и като граждански ищци и частни обвинители.

Преди самото заседание разговаряхме с наследници на загиналите работници и с хора от с. Лозенец и град Стралджа, които протестират и не искат базата отново да заработи.

Иван Матев, Сдружение "Инициативен комитет Лозенец": Настояваме базата да не работи, защото това е един много рисков обект за района. В него попадат обекти от стратегическо значение за района. Когато се взриви базата на 5 юни 2012 година, снаряди летяха на повече от 6 км.
Галина Камеларова, близка на пострадал: То се води дело, времето нали минава, а резултатът? И виждате какви хора са събрани тука. Те се надяват , че ще стане нещо, че ще има някакъв резултат от това. И аз също.
Радка Калева, близка на пострадал: "Който не го е преживял, нищо не знае.