НОВИНИ

Ямболският районен съд даде ход на делото за взривовете край Петолъчката

От третия опит Ямболският районен съд успя да даде ход на делото за взривовете край Петолъчката през 2012 година, когато загинаха трима работници, а осем бяха ранени. Пред съда застанаха Десислав Делев, собственик на фирмата за утилизация на боеприпаси и Иван Пеев, началник производство на базата. Протест съпровожда делото.Вижте повече в прякото включване в обедните ни новини на Румяна Стефанова.

bnt avatar logo
от Румяна Стефанова
12:21, 01.02.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Обвиняемите са трима вече. Освен собственикът на базата Десислав Делев и началникът на производството Иван Пеев. В обвинителния акт присъства и името на проектанта на технологията по обезвреждане Иван Табов. И тримата са обвинени, че не са взели необходимите мерки по безопасност при работа с боеприпаси и наличието на пет пъти по-голямо количество взривни вещества. На днешното заседание бяха конституирани и наследниците на загиналите на работници, пострадалите работници, както Министерството на отбраната и юридически субекти. Те бяха конституирани и като граждански ищци и частни обвинители.

Преди самото заседание разговаряхме с наследници на загиналите работници и с хора от с. Лозенец и град Стралджа, които протестират и не искат базата отново да заработи.

Иван Матев, Сдружение "Инициативен комитет Лозенец": Настояваме базата да не работи, защото това е един много рисков обект за района. В него попадат обекти от стратегическо значение за района. Когато се взриви базата на 5 юни 2012 година, снаряди летяха на повече от 6 км.
Галина Камеларова, близка на пострадал: То се води дело, времето нали минава, а резултатът? И виждате какви хора са събрани тука. Те се надяват , че ще стане нещо, че ще има някакъв резултат от това. И аз също.
Радка Калева, близка на пострадал: "Който не го е преживял, нищо не знае.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спешни уволнения заради клип с насилие над деца в детска градина в Бургас
Спешни уволнения заради клип с насилие над деца в детска градина в Бургас
Отново скандал в парламента за неприетата оставка на Делян Добрев
Отново скандал в парламента за неприетата оставка на Делян Добрев