НОВИНИ

​Ян Артюс-Бертран представи у нас новия си филм "Човек"

Ян Артюс-Бертран - едно от големите имена в съвременната фотография, представи у нас новия си филм "Човек". Гостуването му е в рамките на фестивала "Кинофабрика - Киното снима снимки" на Фотофабрика. Той е известен в България като автор на изложбата "Земята отгоре" и филма "Дом", гледан от повече от 600 милиона души по света.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
17:12, 08.10.2016
Чете се за: 00:55 мин.
Още

Защо повтаряме грешките си, защо сме неспособни да живеем заедно, защо разрушаваме света около себе си, какво ни прави човеци. Ян Артюс-Бертран изгражда портрет на модерния човек - способен да обича, да воюва, да убива, да страда, да търси спасение, да прощава.

Емоциите, уловени от обектива му са сурови и осъзнати. "Човек" е филм за нуждата от повече човеци. И от промяна.

Ян Артюс-Бертран, фотограф и режисьор: Нямаше сценарий. Не беше ясно докъде ще стигнем. Екипът ми се включи в това приключение и така обиколихме 65 държави. Заснехме разказите на хиляди хора.
БНТ: Те са много откровени с вас?
Ян Артюс-Бертран, фотограф и режисьор: Надявам се, да е така. За да направиш интервю, както вие сега с мен, трябва да си готов да приемеш, че човекът срещу теб е различен и да изпиташ емпатия, да си журналист означава да обичаш хората.

Ян е известен със снимките си отвисоко. Негова е първата в света агенция за въздушна фотография. На 20 става директор на резерват в Кения, научава се да лети с балон и да снима. Днес той е посланик на добра воля на ООН и се бори за спасението на планетата.

Ян Артюс-Бертран, фотограф и режисьор: Късно е да бъдем песимисти за съдбата на човечеството. Трябва да се надяваме, да повярваме в човечността. Това е филм за любов, любовта е ключът.

Следващият ми филм ще се казва "Жена", разказва ми Ян, минути преди кинозалата да се напълни с публика за прожекцията на "Човек". Светът има нужда от повече жени, за да стане по-добър, смята фотографът.

Ян Артюс-Бертран, фотограф и режисьор: За пръв път съм в България, с радост бих включил и страната ви в проекта, защо не, ако ми помогнете, с удоволствие ще го направя.

И тъй като Ян е французин, нямаше как интервюто да завърши по друг начин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ураганът Матю отслабна до буря от първа категория
Ураганът Матю отслабна до буря от първа категория
Русия прехвърля оперативно-тактически ракети за рутинно военно учение
Русия прехвърля оперативно-тактически ракети за "рутинно" военно учение