Президентът Румен Радев връчи почетен плакет "Св.св.Кирил и Методий" на полския актьор Ян Енглерт. Българските зрители го познават като отец Ередия от филма "Осъдени души".

Ян Енглерт беше удостоен с плакет "Свети свети Кирил и Методий" за значимия принос към съвременното изкуство и популяризирането на българската култура. Президентът Радев определи като знаково участието на Енглерт в "Осъдени души".

Румен Радев - президент на Република България: Вие не просто изиграхте една блестяща роля. Но след този филм, Вие се превърнахте в посланик на нашата култура, който продължава да твърди неотменно, че помни България, че държи на българската публика, че държи на приятелството с България.

Ян Енглерт каза, че това е най-високото отличие, което е получавал в живота си.

Ян Енглерт - актьор: Има нещо много вълнуващо в това, че получавам това отличие н в страната чийто език говоря и в която работя толкова години за развитие на полската култура. А съм удостоен с толкова високо отличие в България.

На тържествено заседание Академичният съвет на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" удостои Ян Енглерт с почетното звание "Доктор хонорис кауза". Част от словото на актьора беше на български език.

Актьорът от "Осъдени души" Ян Енглерт стана Doctor honoris causa на НАТФИЗ

Актьорът от "Осъдени души" Ян Енглерт стана Doctor honoris causa на НАТФИЗ

На тържествена церемония проф. Ян Енглерт получи почетното звание Doctor honoris causa от Академичния съвет на НАТФИЗ "Кр. Сарафов", съобщиха от пресц...