От каква промяна се нуждае Европа, как да се върне доверието в европейските институции, слаб ли е гласът на малките държави - тези теми коментира в интервю за БНТ Ян Захрадил, президент на Алианса на консерваторите и реформистите в Европа и депутат от Чехия в Европейския парламент. Той е в София за участие в конференция на тема "Обединеният консерватизъм - ключовата посока в развитието на България ". Форумът се организира от Групата на Европейските консерватори и реформисти в Европейския парламент. Домакин е евродепутатът и председател на партия "Презареди България" Николай Бареков. Съдомакин е лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Г-н Захрадил, вие сте евродепутат от 14 години, откакто Чехия се присъедини към ЕС. Ако погледнете назад и сравните ЕС тогава и сега - коя е най- голямата разлика?

Ян Захрадил: През 2004 г.,когато за първи път бях избран в ЕП, имаше вълна на оптимизъм - 10 нови - страни членки, всички бяхме щастливи, обзети от големи надежди за бъдещето. Сега виждаме, че някои от тези позитивни нагласи, са - така да се каже - обуздани. Защото ЕС е изправен пред някои проблеми - мигрантската криза, липсата на доверие в европейските институции, еврокритичните настроения се засилват. По тази причина аз и моето движение искаме да сме гласът на здравия разум, умереният глас между онези радикали, които са против Евросъюза и проевро фанатиците, които искат да решат всеки проблем, повтаряйки мотото - "Повече Европа, повече Европа, повече Европа". Нямаме нужда от "Не на Европа", но нямаме нужда и от "Повече Европа". Имаме нужда от нещо по средата.

Г-н Захрадил, наскоро обявихте намерението си да бъдете водещият кандидат на Европейските консерватори и реформисти на изборите догодина. Каква промяна искате да донесе в Европейския съюз? Казахте - липсва доверие в Европейските институции - как ще промените това?

Ян Захрадил: Обществото в много европейски страни има нужда от нов дух, от нов образ, от нова парадигма на Европейския съюз. Старата, определена от мотото "още по-тесен съюз", вече не работи. Затова е необходимо да предложим нещо ново. Това е нашата задача. Вярвам, че ние като консерватори и реформисти можем да внесем този нов дух в европейската архитектура, в строежа на Европа.

Какви ще са практическите измерения на този нов дух?

Ян Захрадил: Виждам хора, които са много антиевропейски настроени - искат или да разрушат съюза, или да го напуснат. Това по никакъв начин не е нашата позиция. Искаме да сме позитивни, проевропейски, но да променим ЕС - да стане по - гъвкав, по - приспособим съюз, който да отговаря на света през ХХI-ви век. Опасявам се, че хората в Брюксел, които искат още по - тесен съюз, живеят в миналото и не могат да се адаптират към новата ситуация.

Искате да сте водещ кандидат на вашата партия, но искате ли всъщност да се кандидатирате за председател на ЕК?


Ян Захрадил: Това е игра, която някои колеги от другите партии играят. Разбира се, че искам да бъда водещ кандидат на моята група, но това не означава автоматично, че само водещите кандидати трябва да са и кандидати за председател на Еврокомисията. Защото не Европарламентът избира този председател, а Европейският съвет. И националните правителства и премиерите на страните имат правото те да изберат председателя на комисията.

Въпрос: Вие критикувате тази нова формула - на "водещия кандидат". Защо?


Ян Захрадил: Защото вярвам, че ЕП се опитва да наклони везните на европейските договори в своя полза и да изземе от Съвета властта за номинира председател на Комисията. Смятам, че записаното в договорите трябва да се спазва, а то е, че съветът избира председател на комисията. Съгласен съм, че водещите транснационални партии трябва да издигат водещ кандидат, но не съм съгласен с идеята председателят на комисията да се избира само измежду тези водещи кандидати.

Вие гласувахте против процедурата срещу Унгария в ЕП. Колко дълбоко е разделението между страните от Вишеградската група и така наречената Стара Европа?

Ян Захрадил: Ние живяхме 40 години под комунистическа власт. Имаме еднакви съдби - моята страна, Вишеградските страни, също и България. Имаме общо минало и сходни разбирания за политиката и можем да дадем своя уникален опит на така наречената Стара Европа и би трябвало да поискаме да уважават нашия опит. Имам усещането, че те не разбират много добре нашето положение и нашите нужди. Ето защо предпочитаме сътрудничество между тези четири страни, защото смятаме, че се разбираме много добре помежду си. Разбираме се много добре и със страни като България, защото споделяме това злощастно минало, което ни е дало определен опит.

Дали част от проблема се дължи на доминацията на големите държави като Германия и Франция и на слабия глас на малките като България и Чехия?

Ян Захрадил: Да, така е. Някои институции са твърде доминирани от големите партии от големите страни и ето защо твърдо подкрепям сътрудничеството между средните по размер и малките държави с цел да си създадат силно лоби, което да защитава техните интереси в ЕС.

Какви ще са последиците от Брекзит за Европа, за европейската политика и за Вашата политическа група, в която - знаем - много от депутатите са британци?

Ян Захрадил: Ние сме много нещастни и натъжени от това, че се стигна до Брекзит. Искахме Великобритания във, а не извън ЕС. Но сега трябва да уважим резултата от вота на британските граждани. Сега трябва да се стремим към най- добрия изход, тоест да работим за споразумение между Великобритания и ЕС, което да не навреди на търговските ни отношения, на свободата на движение на хора и да не отнеме социалните придобивки на нашите граждани - чехи, българи - живеещи и работещи във Великобритания. Надявам се, че ще успеем да постигнем споразумение, защото излизане без споразумение ще е най-лошият възможен вариант. Нашата група ще изгуби 18 членове от Великобритания. Но се надявам да запълним техните места със собствени ресурси. Ако всяка от нашите партии постигне по - добри резултати на следващите избори , ще си върнем на мястото на 18 - те липсващи депутати от нашите партии.