НОВИНИ

Японецът Йошинори Осуми е тазгодишният носител на Нобелова награда за медицина

Японецът Йошинори Осуми е тазгодишният носител на Нобеловата награда за физиология или медицина за откриване на механизмите на автофагия - процес за разграждане и рециклиране на клетъчни компоненти, съобщи сайтът Nobelprize.org. Автофагията е от първостепенна важност за изследване на обновяването на клетките и реакцията на организма на глад и инфекции.

bnt avatar logo
от БНТ
13:06, 03.10.2016
Чете се за: 00:46 мин.
Още

"Мутациите на гените на автофагията могат да провокират болести и процесът на автофагия участва в много заболявания, като рака и неврологичните болести", подчерта Нобеловият комитет.

Лауреатите за Нобеловата награда за физиология или медицина се определят от Кралския Каролински медицинско-хирургичен институт в Стокхолм, Швеция. Отличията се връчват от краля на Швеция на церемония в Стокхолмската концертна зала на 10 декември - в деня на кончината на основателя на Нобеловата награда Алфред Нобел.

Паричната равностойност на Нобеловата награда е осем милиона шведски крони (830 000 евро или 930 000 щатски долара). Първата Нобелова награда за физиология или медицина е връчена през 1901 г. на Елим Адолф фон Беринг /Германия/ "за работата му върху серумната терапия, специално за прилагането й при дифтерия, с което отваря нов път за медицинската наука и дава на лекарите победоносно средство против болестта и смъртта".

Миналата година с Нобеловата награда бяха удостоени ирландецът Уилям Кембъл, японецът Сатоши Омура и китайката Юю Ту. Отличието им бе връчено за разработване на нови методи, които са революционизирали лечението на паразитните болести, включително маларията.

Сред по-известните учени, получили Нобеловата награда за физиология или медицина, са: Иван П. Павлов /Русия/ /1904/, Роберт Кох /Германия/ /1905/, Александър Флеминг /Великобритания/ /1945/, Джордж Бидъл /САЩ/, Едуард Тейтъм /САЩ/, Джошуа Ледърбърг /САЩ/ /1958/ и други.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германската полиция разпръсна протестиращи в Дрезден
Германската полиция разпръсна протестиращи в Дрезден
Мисия възможна: Едно училище, което грее
Мисия възможна: Едно училище, което грее