Партията на японския премиер Шиндзо Абе спечели парламентарните избори в страната. Либерал-Демократическата партия печели близо две-трети от местата, което дава възможност на Абе да извърши конституционни реформи. Какво цели премиерът на Япония?

Шиндзо Абе предизвика предсрочни парламентарни избори, за да затвърди позициите си в парламента. Той иска да промени конституцията, за да може Токио да отвърне на военната заплаха от страна на Северна Корея.

Върховният закон в Япония е приет през 1947 година след Втората световна война и определя функциите на армията на страната като единствено отбранителни. Заради опитите с балистични ракети на Северна Корея, японският премиер Шиндзо Абе иска да промени тази точка от Конституцията.

Шиндзо Абе, премиер на Япония: Смятам, че щом на управляващата партия беше дадено мнозинство в парламента, това означава, че хората се надяват да продължим политиките, които водим.

С победата на Либерал-Демократическата партия Шиндзо Абе има възможността да се превърне в най-дълго заемащият поста министър-председател на Япония.

Кой е Шиндзо Абе?

Кой е Шиндзо Абе?

Консерваторът с националистическа жилка Шиндзо Абе е големияй победител на предсрочните парламентарни избори в Япония. Той е опитен стратег в областта...

© БТА