НОВИНИ

Япония с извънредни мерки за защита на пазара в случай на БРЕКЗИТ

Японските власти и финансовите учреждения приемат извънредни мерки за предотвратяване на евентуални социални и икономически сътресения в случай на излизане на Великобритания от ЕС, съобщава в. "Никей", цитиран от ТАСС.

bnt avatar logo
от БТА
10:02, 23.06.2016
Чете се за: 00:34 мин.
По света
япония извънредни мерки защита пазара случай брекзит

Министерството на финансите е дало указания на водещите банки да създадат съществени допълнителни резерви от чуждестранни валути в случай на спекулативно търсене и мащабни атаки от спекуланти. "Властите се опасяват, че евентуално излизане на Великобритания от ЕС ще предизвика паника сред вложителите, както и сред притежателите на ценни книжа, деноминирани в британски лири", отбелязва изданието.

Едновременно с това частните компании за операции с валута въвеждат временни ограничения за покупка и обмен - особено на британски лири и евро. Клиентите са уведомени, че сделките могат изцяло да бъдат прекратени временно в случай на прекалено големи сътресения. Заместник-генералният секретар на японското правителство Коичи Хагиуда заяви пред журналисти, че стабилността на валутните курсове е особено важна, а резките колебания са нежелателни. Той отново отбеляза, че Япония е за оставане на Великобритания в ЕС.

Страната се сблъска с редица икономически трудности, довели до засилване на йената, която от началото на годината е поскъпнала с близо 15 процента спрямо долара. По прогнози на експерти, в случай на излизане на Великобритания от ЕС, курсът на йената може да скочи още повече.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови улики срещу Белгия в разследването на атентатите в Париж
Нови улики срещу Белгия в разследването на атентатите в Париж
Цветелина Стоянова е претърпяла успешна операция на гръбнака
Цветелина Стоянова е претърпяла успешна операция на гръбнака