Японска класна стая се появи за първи път в наше училище и това стана в една седмица на засилено японско културно присъствие в София. Не случайно училището е 138-мо "Проф. Васил Златарски" в столицата - първото у нас за културен диалог между Изтока и Запада по Пътя на коприната, на името на "Икуо Хираяма". Оцелял от атомния кошмар на Хирошима като ученик, преборил се с рисуване с лъчевата болест, проф. Хираяма не само създаде нов Път на коприната с изкуство, но и беше голям приятел на България.

28-те Дни на японската култура у нас продължават до края на ноември.

Време е за час, но те са по коридорите. Върви трескава подготовка за откриването на първата по рода си у нас традиционна японска класна стая.

- БНТ: Японска стая в българско училище - как така?

Н.Пр. Масато Ватанабе - посланик на Япония: Но наоколо чувам чист японски, Изумително! Такъв голям интерес към нашата култура.

138-мо близо десет години е едно от най-здравите звена по моста София-Токио. Тогава още големият японски филантроп, художник и мислител проф. Икуо Хираяма беше тук и пося семето на изисканата японска душевност. Децата вече учат от 8-ми до 12-ти клас японски като редовен предмет. Някои от тях печелят голямата награда на ежегодния у нас конкурс по японско-ораторско майсторство и отиват на специализация в Япония. Поддържат връзки с децата от училище в Йокохама, те обясняват нашите обичаи, япончетата техните и правят съвместни изложби.

Магдалена Кръстева - директор на 138-мо СУ "Проф. Васил Златарски": Учениците от паралелките с интензивно изучаване на японски език наистина са по-различни, като светоусещане са по-различни. За мен те са много интелигентни и чувствителни деца, а моята идея е ако може поне малко да се докоснат до културата на Япония и като отношение на японските ученици - грижата, която имат за стаята, уважението към учителите, уважението към възрастните хора.

В Япония децата в училището култивират генетичното си умение да живеят, оцеляват и успяват в група - заедно. Задължително за хората на тази вибрираща островна гърбица земя. Уважението там прави силата, това им говори специалният гост от Лондон Харуки Хаяши, а тази стая ще ги въвлече и в чисто японска атмосфера. В нея има дори прибори и татами за чайната церемония Чадо - пътят на чая, както е известна по света. У нас повече от три десетилетия тя е позната, имаме клон на световноизвестната школа от Киото Урасенке. Имаме и български майстор по чайна церемония Криси Прахова, затова е препълнена залата в Природо-научния музей тази седмица, когато беше открита изложбата на десетте династии потомствени майстори на чаени прибори, които съхраняват тази традиция повече от пет века.