Осем години след трагедията във Фукушима, японски съд реши, че бившите шефове на атомната централа не са проявили професионална небрежност. През 2011 огромна вълна цунами, предизвикана от земен трус, удари централата и предизвика най-тежката ядрена авария в историята след инцидента в Чернобил през 1986 година.

След трагедията във Фукушима беше заведено едно единствено дело - срещу трима бивши ръководители на компанията "Тепко" - оператор на централата. Пред съда бяха изправени президентът и двамата вицепрезиденти по обвинения, че не са успели да приложат мерки за действие в случай на цунами, вследствие на което са загинали 44 души. В централата нямаше нито един смъртен случай, но в болница починаха над 40 души, евакуирани от района на инцидента. След дело, продължило две години, съд в Токио постанови, че ръководителите не са проявили професионална небрежност, която да е довела до смърт и наранявания. Обвинението твърдеше, че те са били предупредени, че 15-метрова вълна може да залее реакторите, но са игнорирали информацията и не са взели допълнителни мерки.

Решението е обект на огромен обществен интерес в Япония. Протестиращи с настояване за осъдителни присъди се бяха събрали още преди съдът да се произнесе.

Бедствието, предизвикано от вълната цунами, причини смъртта на 18 500 души и евакуацията на 470 000 души. Аварията разтърси света и разпали силни настроения срещу атомната енергетика. В Япония доведе до спирането на всички ядрени реактори, но впоследствие някои заработиха отново, след допълнителни проверки на сигурността им. По изчисления на властите, всички разходи за демонтиране на централата, почистване на района от радиацията и компенсации възлизат на 199 милиарда долара или една пета от годишния бюджет на страната.