НОВИНИ

Японски външен министър посети България за пръв път от 12 години

Възможностите за увеличаване на японските инвестиции у нас бяха основна тема на срещите между премиера Бойко Борисов, външния министър Екатерина Захариева и японският ѝ колега Таро Коно. Страната ни се надява японска компания за производство на автомобили да инвестира в България. Това е първото посещение на японски външен министър у нас от 12 години насам.

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:35, 13.08.2019
Чете се за: 01:14 мин.
По света

Засилване на бизнес контактите и повече инвестиции. Такива послания се чуха в българо-японските разговори в София. Япония е приоритетен партньор, потвърди премиерът Бойко Борисов. Акцентира върху интереса на България да увеличи износа за Япония. И върху съвместната работа в области като информационните технологии и машиностроенето. Според Борисов подобни срещи дават тласък и на икономическите връзки. Външният министър Екатерина Захариева пък отбеляза, че след посещението у нас на японския премиер Шиндзо Абе в началото на 2018 г., търговският стокообмен между България и Япония се е увеличил с 30 процента.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Разговаряхме и за чудесните възможности за японските компании, високотехнологични, за правене на бизнес в България. Вече има доста големи компании и много се надявам да видим в скоро време и производител на коли, не само производител на авточасти от Япония в България.

Премиерът Борисов е получил покана да посети Токио. България и Япония подготвят и съвместен бизнес форум през септември. Според Таро Коно има огромен потенциал за развитие в икономическото сътрудничество и за създаване на подходящ климат за инвестиции.

Таро Коно - министър на външните работи на Япония: България е наш важен партньор, който споделя основни ценности и отстоява стабилността на Балканския регион. Япония се нуждае от висококвалифицирани инженери, а България е силна в тази област. Бих искал потенциални японски инвеститори да обърнат повече внимание на IT сектора.
;

След европейските си офиси в Париж и Лондон, голяма японска компания за компютърни игри решава да открие свое студио и тук, в Бизнес парка в София. От фирмата разчитат на качествата на българските специалисти.

Тацуюки Миядзаки - изпълнителен директор на компанията: България има големи възможности в IT сектора. Като правим бизнес тук, очакваме да го разширим и в други страни от Евросъюза.

Японският външен министър не само се срещна с екипа, но отдели и време, за да усети сложността на една от игрите.

В центъра на София пък Таро Коно случайно срещна японски туристи.

Тук е много красиво. И вашето кисело мляко е много е вкусно.
Наистина много красива страна, градът е невероятен. Жените също са много красиви.

България и Япония - далечни страни, и много близки, с богата история и общо бъдеще.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дете изчезна в морето във Варна
Дете изчезна в морето във Варна
Бездомно куче нахапа дете в Дупница
Бездомно куче нахапа дете в Дупница