Днес японският император Акихито отстъпи престола на най-големия си син и престолонаследник Нарухито. Това е първата абдикация на император от повече от 200 години. Церемонията се състоя в Токио в най-величествената зала на императорския дворец.

10 минути за смяната на цяла една императорска ера. Толкова продължи основната церемония по абдикацията на император Акихито в присъствието на повече от 330 души, сред които членове на императорското семейство и представители на японските власти. На престола се възкачва Нарухито - най-големият син на Акихито.

Въпреки дъжда, хора от цяла Япония и туристи се събраха пред императорския дворец специално за събитието. Церемонните продължават и утре, а Нарухито ще произнесе първата си реч като император.

На 4 май новият император ще приветства народа от балкона на двореца. През есента японското правителство ще покани гости от целия свят в чест на новия владетел.

Това е първата абдикация в Япония от повече от два века. Причината за нея е напредналата възраст на император Акихито и влошеното му здраве.

За да може да се случи, японският парламент прие специален закон, който му позволи да се откаже от трона и да го предаде на сина си.

​Император Акихито отбеляза 30-годишнината си от възкачването на трона

​Император Акихито отбеляза 30-годишнината си от възкачването на трона

Японският император Акихито, който ще абдикира през април, отбеляза 30-ата годишнина от възкачването си на Трона на хризантемата, съобщава Ройтерс. Мо...