Японският император Нарухито официално се възкачи на трона. Церемонията беше подготвяна повече от година и струва на японските данъкоплатци близо 150 млн. долара - близо 30% повече от тази на баща му Акихито. Япония е най-старата наследствена монархия в света, като според историците, тя е на близо 1500 години.

От днес Япония има своя 126-и император. Нарухито наследява баща си - 85-годишния Акихито, който през май се оттегли от престола поради напредналата си възраст. От високия си 6,5 м трон, монархът заяви, че започва нова ера.

Нарухито, император на Япония: Давам обещание да действам съгласно конституцията и ще изпълнявам дълга си като символ на държавата и единството на народа на Япония. Винаги ще се стремя към щастието на народа и мира в света, като мисля за народа и го подкрепям.

Над 2000 души от 200 държави присъстваха на 30-минутната церемония в "Боровата зала" на императорския дворец. Сред тях испанското кралско семейство, британският принц Чарлз, германският президент Щайнмаер и първия дипломат на ЕС Федерика Могерини.

България е представена от президента Румен Радев. Държавният ни глава поздрави император Нарухито и подчерта, че двете държави имат прекрасно сътрудничество и тази година България и Япония отбелязват 110 години от първите си двустранни отношения.


Япония е в очакване на интронизацията на новия император

Япония е в очакване на интронизацията на новия император

Япония е в очакване на интронизацията на новия император. В Токио тече трескава подготовка за церемонията, с която Нарухито ще се възкачи на Трона на...