НОВИНИ

Японският премиер потвърди, че се подготвя среща с Ким Чен-ун

Японският министър-председател Шиндзо Абе призова днес севернокорейския лидер Ким Чен-ун да преодолеят заедно взаимното недоверие и потвърди, че е в ход подготовка за среща на върха, предаде Франс прес. В телевизионно интервю Абе обясни, че "по различни канали" правителството му е влязло във връзка със севернокорейската страна за организиране на среща с Ким.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
13:22, 16.06.2018
Чете се за: 00:57 мин.
По света
японският премиер потвърди подготвя среща ким чен

Според японски медии на историческата среща с американския президент Доналд Тръмп в Сингапур във вторник Ким е изразил готовност да се срещне с японския премиер. "По време на срещата Ким казал на Тръмп: "Мога да се срещна с премиера Шиндзо Абе", съобщи в. "Санкей".
Япония, която остана настрана от трескавата дипломатическа дейност в последните месеци, иска да обсъди с Пхенян темата за японските граждани, отвлечени от Северна Корея през 70-те и 80-те години на миналия век за подготвянето на шпиони - приоритетен за Токио въпрос.

"Искам да направя крачка напред и да реша проблема веднага щом всеки от нас преодолее взаимното недоверие", заяви Абе и подчерта, че се чувства силно отговорен за уреждане на въпроса. Японският премиер вече изрази публично готовност да се срещна с Ким по този повод.

Според в. "Йомиури шимбун" японският външен министър обмисля разговори със севернокорейския си колега в кулоарите на срещата на АСЕАН (Асоциацията на страните от Югоизточна Азия) в Сингапур в края на юли.

В телевизионното си интервю Шинздо Абе заяви също готовност за участие във финансирането на ядреното разоръжаване на Северна Корея.

"Нормално е Япония и другите страни, които ще имат полза от успокояване на страховете им, свързани с ядрените оръжия, да поемат разходите", каза той.

Същевременно премиерът подчерта, че Токио по никакъв начин не планира да оказва финансова помощ на Пхенян, ако не се реши въпросът с отвличанията.

През 2002 г. Северна Корея призна, че е отвлякла 13 японци. Месец след това на петима от тях бе позволено да се върнат в Япония. Пхенян твърди, че останалите осем са мъртви, но не е представил доказателства. Токио смята, че отвлечените японски граждани са поне 17 и подозира, че севернокорейските тайни служби са замесени в изчезването на десетки други.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пратеник на ООН пристигна в Йемен за спешни разговори за град Ходейда
Пратеник на ООН пристигна в Йемен за спешни разговори за град Ходейда
Фестивал по повод Деня на бежанеца
Фестивал по повод Деня на бежанеца