НОВИНИ

Японският премиер Шиндзо Абе се срещна с румънския президент Клаус Йоханис

Румънският президент Клаус Йоханис прие в президентския дворец Котрочени японския премиер Шиндзо Абе, който е на посещение в Букурещ днес, предаде Аджерпрес. Това е първото посещение в Румъния на японски министър-председател и се състои в контекста на отбелязването на петата годишнина от договарянето през 2013 г. на подновеното партньорство между Румъния и Япония.

bnt avatar logo
от БТА
17:23, 16.01.2018
Чете се за: 00:33 мин.
По света
японският премиер шиндзо абе срещна румънския президент клаус йоханис

Темите, които ще бъдат обсъдени по време на разговорите, са свързани със стадия и перспективите за укрепване на отношенията между двете страни в рамките на подновеното партньорство в политически, икономически и културен план, както и в плана на сигурността и междучовешките отношения.

Очаква се двамата официални представители да обсъдят също и въпроси като сътрудничеството между Япония и Европейския съюз, включително споразумението за икономическо партньорство между Япония и ЕС, развитието на събитията в регионален план, както и румънско-японското сътрудничество в многостранен план.

Шиндзо Абе трябваше да се срещне днес и с румънския премиер, но посещението му в правителствения дворец Виктория беше отменено, след като снощи премиерът Михай Тудосе подаде оставка. Визитата на японския премиер в Букурещ е част от дипломатическа обиколка в Централна и Източна Европа, включваща Естония, Литва, Латвия, България, Сърбия и Румъния, в момент, когато Япония се опитва да получи подкрепа за твърдата си политика спрямо Северна Корея. Абе е придружен от представители на над 30 японски компании.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брадата е полезна за здравето на мъжете
Брадата е полезна за здравето на мъжете
Екомузеят в Русе показва част от царството на гъбите
Екомузеят в Русе показва част от царството на гъбите