От „срам за Америка“ и „унижение“ до „предателство“. След срещата в Хелзинки американският президент Доналд Тръмп беше подложен на лавина от критики във Вашингтон - и от политическите си противници, и от свои съюзници. Причината - посланието му, че вярва на руския президент Путин, а не на ФБР, за предполагаемата намеса на Русия в президентските избори преди 2 години.

„Президентът Путин много убедително заяви, че Русия не се е месила, не виждам защо би го правила!“

Тези думи на Тръмп на съвместната пресконференция с Путин във финландската столица предизвикаха гнева и на двете партии в Конгреса, на димпломатическата и разузнавателната общност във Вашингтон. Директорът на националното разузнаване Дан Коутс излезе с категоричното становище:

Без никакво съмнение през 2016-а Русия безпрецедентно се опита да се намеси в изборите ни и продължава да се опитва да подкопае американската демокрация!
След разговорите с Путин: Тръмп се среща с членове на Конгреса

След разговорите с Путин: Тръмп се среща с членове на Конгреса

Доналд Тръмп се среща днес с членове на Конгреса на фона на критики срещу поведението му в Хелзинки. Тръмп защити Москва във връзка с предполагаемата...

В Конгреса опозицията предположи, че Тръмп е зависим от Путин по някакъв начин, а водещи републиканци не скриха, че се чувстват неловко:

Чък Шумър, лидер на Демократическата партия в Сената на САЩ: От срещата на върха на НАТО до срамното му представяне на пресконференцията с Путин президентът Тръмп укрепи позициите на противниците ни и отслаби тези на САЩ и на нашите съюзници.
Боб Коркър, председател на Комисията по външни отношения на Сената на САЩ: След изказването на президента изглеждаме като балами. Разочарован съм.

Най-влиятелният републиканец в Конгреса - сенатор Джон Маккейн, нарече срещата в Хелзинки „трагична грешка“. Колегата му Линдзи Греъм съжали, че Тръмп дори не е предупредил Путин да не манипулира САЩ в бъдеще. А председателят на Камарата на представителите Пол Райън изрази недоумение как така президентът не схваща кой е съюзник и кой враг на Америка.

Доналд Тръмп бе остро критикуван след срещата с Владимир Путин

Доналд Тръмп бе остро критикуван след срещата с Владимир Путин

Американският президент Доналд Тръмп бе остро критикуван след вчерашната си среща с руския държавен глава Владимир Путин. Конгресмени, сенатори, бивши...

Към Тръмп заваляха и звездни критики:

Арнолд Шварценегер, бивш губернатор на Калифорния: Вие сте президент на САЩ и не би трябвало да постъпвате така. Какво ви става? Помните ли силата, с която Роналд Рейгън застана до Берлинската стена и каза: "Господин Горбачов, разрушете тази стена! Какво стана с всичко това?

Тази вечер предстои среща на Тръмп с представители на Конгреса. Той още снощи написа в туитър, че винаги е имал огромно доверие на разузнаването. Но в излъчено днес интервю отново похвали Путин:

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Питат ни само за лова на вещици! Не мисля, че хората са съгласни с репортерите. Според мен президентът беше много, много силен.
Владимир Путин беше интервюиран от журналиста от „Фокс нюс“ Крис Уолъс
Владимир Путин беше интервюиран от журналиста от „Фокс нюс“ Крис Уолъс © БТА

Самият Путин отрече пред американски журналист Москва да е манипулирала американските гласоподаватели.

Владимир Путин, президент на Русия: Вярвате ли наистина, че някой от територията на Русия може да повлияе на изборите в САЩ, на избора на милиони американци? Това просто е смешно!

В Москва политици и медии възхвалиха успеха на Путин да разтопи леда в отношенията с Вашингтон и да попречи на усилията за изолация на Русия.