Според последната информация, все още неофициално потвърдена, нападателят в супермаркета в Треб е бил убит от френските спец части. Акцията им продължи няколко часа. Преди малко се е чула детонация от супермаркета и сега ситуацията около мястото на драмата е по-спокойна, заяви за БНТ кореспондентът на Българското национално радио Юлия Талева.

Самоличността на нападателят е изяснена. Той е от марокански произход и е бил под наблюдение на френското разузнаване за радикализация и вече е осъжда за престъпления от общ характер за незаконно притежаване на оръжия. Френският вътрешен министър посочи нападателя като 26-годишен мароканец на име Редуан Лакдим от град Каркасон.

По време на заложническата криза той се е обявил за воин на "Ислямска държава". Нахлул е в магазина с викове "Аллах е велик" и в разговора, който са установили спецчастите, е настоявал за освобождаването на Салах Абдеслам, единственият жив терорист от атентатите в Париж на 13 ноември 2015 г., когато загинаха 130 души.

Потвърдено от всички представители на френската държава, включително и от президента Еманюел Макрон, това е един терористичен акт.

Според последната информация убитите са трима, има двама тежко ранени.

Не е ясно дали сред ранените е и полицаят, по който е стреляно рано тази сутрин.

Очевидно е, че става дума за поредица от терористични нападения. Терористът е стрелял първоначално по двама души в автомобил, като е убил един от тях и е отвлякъл автомобила, който е намерен по-късно на паркинга на супермаркета. По пътя си той е стрелял и по четирима полицаи като е ранил един от тях много тежко, но той е без опасност за живота.

Вероятно става дума за изолиран терористичен акт.