НОВИНИ

Ясен Тодоров: Чуждото финансиране на магистрати създава зависимости

В студиото на „Още от деня“ Ясен Тодоров, член на Висшия съдебен съвет, подчерта няколко пъти, че каквото и да е финансиране на магистрати и магистратски сдружения извън заплатата от държавата създава зависимости. Той се обяви „за“ т.нар. „кариерни бонуси“, според които след изтичането на мандата на членовете на ВСС, те имат право да заемат каквато позиция могат, а не задължително старата си длъжност, както е в момента. Той посочи, че членове на изпълнителната власт имат право да заемат каквито си искат длъжности в съдебната система след изтичането на мандата и т.нар. „кариерни бонуси“ във ВСС единствено премахват дискриминационна практика спрямо членовете му.

bnt avatar logo
от БНТ
19:36, 24.07.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Ясен Тодоров обяви, че в доклада на европейските прокурори няма нищо притеснително и че критиките не трябва да се отнасят само към прокуратурата, а и към съда. Той посочи, че прокуратурата е направила много, за да стане по-прозрачна и отворена към обществото, като даде пример с говорителя на главния прокурор, която дава изявления пред медиите всеки ден.

Ясен Тодоров, член на ВСС: Не може да се казва, че прокуратурата възпрепятства добрия бизнес и инвестициите - това не е вярно. Пречките пред инвестициите са лошата администрация и съдът, а не прокуратурата.

Относно делото за КТБ Ясен Тодоров предвиди, че в най-скоро време ще има голям обществен натиск и опит за дискредитиране на съдиите по делото. Той изрази пълно доверие в работата на прокуратурата по делото, но не се нае да коментира подробности по делото, по инициалите „ДП“ и „ДП1“, както и по въпроса с искането на прокуратурата да се отнеме достъпът до класифицирана информация на неназован член на Бюрото за контрол на СРС.

;

Ясен Тодоров отбеляза, че в нито една страна съдебната система не е одобрявана от мнозинството от обществото и България не прави изключение в това направление. Като причина за това той посочи, че малцина от неодобряващите са имали пряк досег с правораздавателната система. Той подчерта, че Висшият съдебен съвет гарантира интересите на магистратското съсловие и на обществото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските букви украсиха подлез във Варна
Българските букви украсиха подлез във Варна
 Премиерът Бойко Борисов се срещна с Хойт Йи
Премиерът Бойко Борисов се срещна с Хойт Йи