НОВИНИ

Кюрдска групировка пое отговорност за атентата в Анкара

"Ястреби за свободата на Кюрдистан" - въоръжена групировка, за която се смята, че е свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК), пое отговорност за атентата в Анкара в неделя, при който загинаха 37 души, предаде агенция Ройтерс, като се позова на изявление, поместено на сайта на групировката днес.

bnt avatar logo
от БТА
10:08, 17.03.2016
Чете се за: 00:46 мин.
По света
кюрдска групировка пое отговорност атентата анкара

"Ястреби за свободата на Кюрдистан" описва нападението като "акт на отмъщение" за операциите на силите за сигурност в населената предимно с кюрди югоизточна част на страната от юли насам, при които бяха убити стотици цивилни, военни и бунтовници.

Същата въоръжена групировка пое отговорността и за бомбеното нападение миналия месец в Анкара, при което загинаха 29 души, припомня Ройтерс. "Ястреби за свободата на Кюрдистан" (ТАК) твърди, че се е отцепила от Кюрдската работническа партия (ПКК). Експерти, които следят кюрдските бунтовници, казват, че двете групировки поддържат връзка, отбелязва агенцията.

"Ястреби за свободата на Кюрдистан" предупреждават, че ще извършат още нападения срещу онези, които смятат за отговорни за операциите на силите за сигурност в населения с кюрди турски югоизток, съобщава още Ройтерс.

Групировката посочва, че цел на нападението в Анкара в неделя са били силите за сигурност, а големият брой цивилни жертви е дошъл заради намесата на полицията. ТАК посочва, че при нейните нападения цивилните жертви са неизбежни.

В същото време Германия затвори посолството си в Анкара заради опасност от предстоящо нападение. Затворени са и консулството в Истанбул, както и германско училище в града. Във вторник Германия издаде предупреждение към гражданите си в Анкара за "предстоящо нападение". През януари 12 германски туристи бяха убити при самоубийствено нападение в Истанбул, за което бе обвинена групировката "Ислямска държава".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Германските консулство и училище ​в Истанбул са затворени заради заплаха
​Германските консулство и училище ​в Истанбул са затворени заради заплаха
Почина синът на Франк Синатра
Почина синът на Франк Синатра