Фундаменталните проблеми за безработицата сред младите в Северозападна България са три - до голяма степен младите хора няма къде да учат в Северозападна България. Има някои филила, но няма сериозни университет т.е след пълнолетие те или трябва да работят или стават неактивни. Друг проблем е, че няма и толкова млади хора в тези региони. Това каза в "Денят започва" Явор Алексиев, икономически анализатор, Институт за пазарна икономика.

За шанса на един човек в региона да си намери работа, той даде за пример, че един човек трябва да има 70% от производителността на средностатистическия човек в Видин и само 35% на човек в София на човек в София.

Явор Алексиев, икономически анализатор, Институт за пазарна икономика.: За видинчани София е това,което за софиянци е Берлин относно жизнения стандарт.

По темата за еврофондовете анализаторът заяви, че те по-скоро нямат за цел да помагат по начина, по който са структурирани.

Явор Алексиев, икономически анализатор, Институт за пазарна икономика.: Важно е как ние ги използваме. Ние успяваме да усвояваме, така че да благоприятстваме развитието на тези изостанали региони. Най-голяма значение би имало инфраструктурата. Дунав мост 2 е бих казал едно маргинално съоръжение , до което няма достъп и за това пълните позитиви не се усещат. Има голям проблем в Северозапада с еврофондовете. Ако те кандидатстват, няма да могат, защото имат много малко население. Има административна немощ, която пречи на региона това да се случи. Особена нужна е консолидацията на общини. Все още сме далеч от това. Изисква се много политическа воля да се случи това.

В студиото на БНТ анализаторът заяви, че в момента пазарът на труда в някои региони в Северозапада стои по-добре от годината преди кризата, но това не означава, че стои добре по принцип, а покачването на бюджетните харчове повече ще се изразят в София.