Край Байкал всички вярвания отдавна звучат като клишета. Но това не променя степента на убеждение на местните хора. Защото за тях езерото е свещено. Казват, че то е източник е на неизчерпаема енергия, която умело забавя времето. Че във водните молекули са закодирани тайни, които учените, отдавна се опитват да разгадаят, а творците - да пресъздадат в изкуство.

Павел Санников, мениджър на проекта "Ледена библиотека": Пишем мечти върху леда - леда на Байкал. Това е свещен лед, с мощна енергия. През пролетта той ще се стопи и тогава нашите мечти ще попаднат в Байкал. А Байкал ще ни помогне да ги сбъднем.

Това е може би най-студената библиотека на Земята. Изградена е върху замръзналия Байкал. Ледена скулптура, върху която са изписани десетки желания и мечти.

Андрей Пилюх, скулптор: Да, това е една отворена книга - 17 страници. 400 кубични метра лед, а може и повече. Ние ще продължим да я строим.

Хората изпращат желанията си по пощата или пък идват на място, за изпишат мечтите им върху ледената книга.

Андрей Пилюх: Това е третият подобен проект. Може би скоро ще проговоря всички тези езици.

Над 200 тона лед, превърнати в зимна наслада за хората край Байкал.

Павел Санников: А за мечтателите тази години има и концерт. Концерт от ледени инструменти.

Мимолетно изкуство, което ще изчезне с първите слънчеви лъчи, но пък ще остави незаличима наслада за посетителите на ледената библиотека.