НОВИНИ

Яйца и камъни хвърчат по президентството в Скопие

Протестиращи в Скопие отново замеряха с яйца и камъни приемната на президента в Скопие, искайки оставка на държавния глава Георге Иванов. Те пробиха и кордон на охраняващата ги полиция, съобщават македонските медии. Същевременно председателя на разпуснатия по-рано този месец парламент Трайко Веляновски заяви, че няма как събранието да бъде свикано отново, за започване на процедура по импийчмънт.

bnt avatar logo
от БГНЕС, Фокус
22:55, 13.04.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Още за политическите страсти - в коментара на Костадин Филипов в емисията "По света и у нас" в 20.00 часа.

Полицията успя да пръсне демонстрантите пред македонския парламент, предава Радио „Свободна Европа”, цитирано от Фокус. Ранен е един журналист, има ранени демонстранти. Извършват се арести. Счупени са част от прозорците на Министерство на правосъдието. По-рано групи протестиращи превзеха и опустошиха кабинета на македонския президент Георге Иванов.

За втори ден в Скопие граждани излязоха на протест срещу действията на президента Георге Иванов. Протестите под надслов „Няма истина, няма мир” пред сградите на Специалната прокуратура и парламента по-рано започнаха мирно. Иванов вчера съобщи решението си да прекрати всичките разследвания срещу политици в страната, която от 1 година насам се намира в криза на представителството. Днес излезе и пълния списък от 56 спрени дела, които включват както разследванията срещу управляващите от ВМРО-ДМПНЕ, така и тези срещу опозицията.

Протестиращите искат оставката на Иванов, замразяване на процеса по провеждане на предсрочни парламентарни избори на 5 юни и формиране на експертно правителство, което да организира честен и демократичен вот. Демонстрациите са свързани с опозиционния СДСМ и лидера му Зоран Заев, който присъстваше на вчерашните акции. Днес отново има и контрапротест, който се провежда пред централата на социалдемократите. Там няколко хиляди души също са недоволни от решението на Иванов, защото с него той спря и процеса срещу Заев.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И само туй: Любов
"И само туй: Любов"
Признание за БНТ за организацията на Детската Евровизия
Признание за БНТ за организацията на "Детската Евровизия"