НОВИНИ

​Язовир във Врачанско в аварийно състояние

Язовир в аварийно състояние застрашава врачанското село Лесура. Местните жители с тревога следят прогнозите за обилни валежи, защото те може да предизвикат препълване на водоема, чиито предпазни съоръжения са напълно разрушени още през 2014 година и досега не са възстановени. От областната управа заявиха, че ще предпиемат спешни мерки.

bnt avatar logo
от БНТ
07:15, 09.03.2017
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Язовирът край Лесура е с дължина три километра и съдържа милиони тонове вода. В него се влива оттокът от три водоема и евентуална висока вълна ще вдигне залпово нивото на реката, която може да наводни десетки къщи. Високата вълна отпреди три години е помела преливника и е оставила след себе си апокалиптични гледки.

Евгени Димитров, кмет на с. Лесура: На този язовир трябва да се направи ремонт на преливника, той е разрушен, да се постави кран, за да може да се контролира изпускането, също виждате и тази част на стената е обрушена.

В момента течът през разрушения преливник е спрян, защото временно е прекратено изтичането от съседния язовир край село Три кладенци. Но при обилни валежи, ще се наложи той да бъде отворен и това ще доведе до бедствие в Лесура.

Венцислав Георгиев, с. Лесура: Ще се евакуираме, ще бягаме, това е спасението, предупредени сме от кметството.

Цонка Стоянова, с. Лесура: Нищо не се предприема и пари няма, съвета ли, държавата ли, крайно време е да се оправи, да се спасят поне хората.

Досега не е направен проект за ремонт на язовира, не се знае и колко ще струва той. Ясно е само, че община Криводол няма пари за подобни дейности. Положението отново ще се спасява аварийно, като по разпореждане на областния управител на Враца на рисковия водоем до края на седмицата трябва да се монтира сифон. С него нивото на водата ще се намалява по-бързо, за да не се допусне заливане на селото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Галъп: Формулата на влизащите в парламента формации е 5+1
"Галъп": Формулата на влизащите в парламента формации е 5+1
Министерството на туризма проверява строеж на Офицерския плаж във Варна
Министерството на туризма проверява строеж на Офицерския плаж във Варна