Язовирите не са причина за човешките жертви при наводненията в Бургаско, разливът от тях е в земеделски земи. Това е показала комплексна проверка на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор.

Експертите са установили, че има преливане и бавно разрушаване на части от язовирни стени на няколко каскадни водоема в община Камено.

Четирите микроводоема "Чанаджик" са прелели в резултат на обилните валежи, като някои от тях са били празни преди началото на дъждовете.

Водата се е оттекла към яз. "Чотората", който има постоянно видеонаблюдение. На него се вижда, как около 2 часа в нощта срещу 25 октомври започва да приижда вода, която носи пръст, храсти и дървета. Стига се до преливане през короната на язовирната стена и водата се разлива в земеделски земи. Въпреки това съоръжението задържа основната водна маса и не се стига до пълно разрушаване на стената.

Нова версия за наводнението в Бургаско: Язовир "Чотората" не е бил изпуснат

Нова версия за наводнението в Бургаско: Язовир "Чотората" не е бил изпуснат

Появи се нова версия за наводнението, довело до трите жертви в Бургаско. Язовирът "Чотората" край село Трояново не е изпуснат преди дъждовете.