НОВИНИ

Йоахим Зауер - мъжът в живота на Меркел

Ако е вярна поговорката, че зад всеки велик мъж стои една велика жена, то валидно ли това и в обратния случай? Може би няма човек на света, който да не знае коя е Ангела Меркел. Не така стоят нещата с нейния съпруг - Йоахим Зауер. Кой е той, защо появите му в публичното пространство в рамките на дългия ѝ мандат са толкова малко и защо го наричат "фантомът от операта" - разказва Джанан Дурал.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
08:35, 23.09.2017
Чете се за: 01:18 мин.
Още

Често определят Ангела Мекрел като сдържана и непроницаема, но това важи със същата сила и за нейния съпруг - Йоахим Зауер. Професор по квантова химия в Хумболтовия университет. Прекалено зает с работата си, за да влиза в ролята на "първи кавалер" за 12-те години, в които съпругата му управлява Германия. Категорично отказва да дава интервюта, а малкото неща, които се знаят за него, са известни от самата Меркел.

Казвала е, че отсъствието му от нейните публични изяви не е поради нежеланието му, а просто защото той е много зает и често работи по 14 часа на ден. На въпрос кой е най-специалният момент в живота ѝ, канцлерката отговаря така:

"Може би... когато срещнах съпруга си."

Двойката се запознава през 80-те години в Берлинската академия на науките. Женят се на скромна церемония през 1998 г. И за двамата това е втори брак, нямат общи деца, но 67-годишният Зауер има двама синове. Всяка година прекарват лятната си ваканция в Южен Тирол и са известни с това, че почти никога не демонстрират близост.

Публичните му изяви с Меркел се броят на пръсти. През 2005 г., когато тя полага клетва като канцлер, съпругът ѝ избира да наблюдава събитията по телевизията от кабинета си. Придружава я единствено на някои срещи на върха на Г-7 и Г-20, както и на част от визитите ѝ в Съединените щати.

След падането на Берлинската стена професор Зауер избира да замине отвъд Океана, където няколко месеца работи в Сан Диего. И до днес не крие симпатиите си към Съединените щати. Смята се, че той е в основата на рязкото затопляне на отношенията между Вашингтон и Берлин, след встъпването в длъжност на Ангела Меркел. Казват, че в частните си разговори с Меркел, Барак Обама е наричал съпруга ѝ просто "професора".

;

Германските таблоиди наричат Йоахим Зауер "фантомът от операта" - едно от малкото места, където той може да бъде забелязан. Зауер може и да страни от политиката, но не пропуска ежегодното посещение на Вагнеровия фестивал в Байройт. В необичайно добро настроение беше забелязан и на откриването на филхармонията в Хамбург по време на срещата на върха на Г-20 тази година.

В превод от немски фамилията на Йоахим Зауер означава "кисел". Такъв е и според бившите му студенти, които разказват, че им е била наложена забрана да му задават въпроси за прочутата му съпруга, а всеки, който се осмелил да говори с медиите за него и семейството му, е бил заплашен от късане на изпит. Гнева на професора предизвикват и тези, които посмеят да го нарекат "господин Меркел".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повишава се рискът от вирусни инфекции
Повишава се рискът от вирусни инфекции
1/3 от германците не са решили дали да гласуват
1/3 от германците не са решили дали да гласуват