НОВИНИ

Обвиняемият за убийството в Борисовата градина остава в ареста

Софийският градски съд остави в ареста Йоан Матев, обвинен за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина и не уважи искането на защитата за по-лека мярка. Според съда има достатъчно доказателства, за да се направи предположение, че именно Матев е извършителят на престъплението. На днешното съдебно заседание стана ясно, че по намерения в Борисовата градина нож няма останал биологичен материал, за да се направи ДНК експертиза.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:14, 15.05.2017 (обновена)
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Днес обвиняемият Йоан Матев не се яви в съдебната зала. По време на заседанието стана ясно, че съдебно медицинска експертиза показва, че откритият в шахта в "Борисовата градина" нож, съвпада с раната в тялото на убития Георги Игнатов.

Драгомир Янчев, прокурор: "Това е ножът, който е посочен от свидетеля Марсел Матев и с който е извършено убийството на пострадалия Игнатов."

Направената експертиза съпоставя размера на раната с размера на намерения нож. Според експертите за година и половина в шахтата по него няма как да са останали следи от извършителя - било то ДНК или отпечатъци. В залата стана ясно още, че от дома на Йоан са били взети чорапи, по които също не са открити следи от кръв. Според прокуратурата това няма да попречи на разследването да докаже вината на обвиняемия.

Драгомир Янчев, прокурор: "Как тя доказва авторство? Доказва по размерите на ножа, по нараняванията, следите върху дрехите на пострадалия. Няма материал, който да е годен за анализ по метода на ДНК."

Според защитата събраните доказателства до момента не са достатъчни. Затова адвокатът на Йоан поиска той да излезе от ареста срещу парична гаранция, но съдът прие молбата като неоснователна.

Станислав Гюров - адвокат: "Аз продължавам да твърдя, че тази експертиза дори да доказва, че този нож или съвпада добре с раната не привързва към авторството на деянието. Когато делото влезе с обвинителен акт в съда, тогава ще бъдат изслушани всички тези експерти, които ще обяснят какво имат предвид под "добре", каква е вероятността, степента и така нататък. Те ще помогнат на разследването".

До момента обвинителната теза на прокуратурата се гради основно върху показанията на брата на Йоан Марсел, с когото той е споделил за случилото се ,и който води разследващите до ножа, освен това Матев е разпознат на кадрите от охранителните камери и е засечен от мобилните клетки. В хода на разследването от прокуратурата заявиха, че в продължение на година и половина обвиняемият е бил прикриван от негови съученици, а директорката на училището забранила да се говори за инцидента. Според защитата обаче до момента са разпитани 25 свидетели и въпреки това подобни твърдения не са доказани. Ако обвиняемият Йоан Матев бъде осъден, той ще получи присъда като непълнолетен, тъй като е бил на 17 години, когато е извършено убийството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
  120 години  училище “Неофит Рилски” в Дупница
120 години училище “Неофит Рилски” в Дупница
Жители на Кресна искат обезопасяване на главния път Е-79
Жители на Кресна искат обезопасяване на главния път Е-79