НОВИНИ

Йоханес Хан: ЕК ще препоръча започването на преговори с Македония

Европейската комисия ще препоръча започването на преговори за присъединяване с Република Македония и Албания, подкрепяйки разширяването на Европейския съюз със Западните Балкани, каза еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан в интервю за германския всекидневник „Ди Велт“.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:00, 22.02.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света
йоханес хан препоръча започването преговори македония

„Европейската комисия скоро ще препоръча държавите-членки да започнат преговори до края на лятото за присъединяване с Албания и Република Македония. Смятаме, че двете страни са направили важни реформи през изминалия период и затова отговарят на изискванията“, заяви Хан в интервю за германския всекидневник „Ди Велт“.

Македония се кандидатства за членство в ЕС от 2005 г. Тя полага усилия за разрешаване на спора за името със съседна Гърция, датира от обявяването на независимостта на страната през 1991 г. Хан цитира изявление на германската канцлерка Ангела Меркел след вчерашната ѝ среща с македонския премиер Зоран Заев, че решението на спора за името „никога не е било толкова близо“.

;

Албания от своя страна кандидатства за членство в ЕС от 2014 г. насам и според Хан „досега е направил много в борбата с организираната престъпност“.

Република Македония и Албания трябва да се присъединят към Черна гора и Сърбия, които започнаха преговорите за присъединяване през 2012 г. и 2014 г. съответно и могат да станат членки на Съюза най-рано през 2025 г.

Европейската комисия трябва да обяви доклада за напредъка на страните кандидатки за членство в ЕС на 17 април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившият финансов министър Стоян Александров е обвинен за лихварство
Бившият финансов министър Стоян Александров е обвинен за лихварство
Президентът назначи проф. Венцислав Мутафчийски за шеф на ВМА
Президентът назначи проф. Венцислав Мутафчийски за шеф на ВМА