НОВИНИ

Йоханес Хан: Еврокомисята ще предложи преговори с Тирана и Скопие

Еврокомисарят по разширяването и политиката на съседство Йоханес Хан изрази увереност, че Европейската комисия в края на май ще препоръча започването на преговори със Северна Македония и Албания.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:04, 30.04.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

В интервю за германския вестник „Ханделсблат“ Хан казва, че препоръката ще бъде направена въз основа на критерии, договорени съвместно от страните в ЕС. Затова решението ще бъде предадено на самите членки.

Хан подчерта, че Скопие и Тирана заслужават започването на преговорите, които бяха отложени миналия юни.

Йоханес Хан, европейски комисар за добросъседството и за разширяването: Историческият Договор за прекратяване на спора за името с Гърция и Договорът за добросъседство с България са окуражаващи сигнали за целия регион, че са възможни решения на дългогодишни спорове. Северна Македония също отбеляза добър напредък по отношение на вътрешните реформи. Страната заслужава зелена светлина за започване на преговорите за присъединяване възможно най-скоро - преди лятната ваканция.

Що се отнася до Албания, комисар Хан смята, че страната също заслужава започване на преговори заради направените реформи в съдебната власт, макар че все още предстои страната да се справи с проблемите с корупцията и организираната престъпност.

Йоханес Хан, европейски комисар за добросъседството и за разширяването: Непризнаването на обективно постигнатия напредък би имало драматични последици за страните кандидатки и за целия регион... Каква мотивация ще имат страните от Западните Балкани да прилагат трудни реформи или да решават двустранни спорове, като тези между Сърбия и Косово, ако те не могат да направят по-нататъшни стъпки по пътя към ЕС.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поредна оставка в администрацията на Тръмп
Поредна оставка в администрацията на Тръмп
2450 души са потърсили помощ в Пирогов през празничните дни
2450 души са потърсили помощ в "Пирогов" през празничните дни