НОВИНИ

Йончева извади запис срещу Банов, обвинението влезе в Министерство на културата

Депутатът от БСП Елена Йончева обвини министъра на културата Боил Банов в корупция. От левицата разпространиха аудиозаписи за оказване на натиск за подправяне на документи. Според Йончева аферата "Ало, Банов съм" е злоупотреба с европари за близо 700 000 лв, свързани със строителството на Ларгото в центъра на София по времето,когато е бил зам.-министър във ведомството. Реакцията на министъра на културата не закъсня. Според Банов той е жертва на рекет, а злоупотреба с пари няма. Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка по случая.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
18:06, 30.01.2019
Чете се за: 02:08 мин.
У нас

Според представения запис от Елена Йончева, Боил Банов е оказвал натиск върху свои подчинени докато е бил заместник-министър. Преправяни са документи, за да не се търсят неустойки по втори и трети етап от строителството на Ларгото. Според Йончева щетите са в размер на 700 000лева.

Записът е направен на 24 март 2016 г. в кабинета на Банов. В централата на БСП обаче бил получен едва сега. Свидетелят поискал да остане анонимен.

От левицата твърдят, че в кабинета на Банов по време на записа са присъствали Татяна Цановска - шеф на правния отдел в министерството тогава, Ангел Ангелов от дирекция "Европейски програми" и архитект Иван Мечкунов - ръководител на проекта от страна на министерството. Според Йончева записът показва, че Мечкунов дори е бил на почивка в Испания за сметка на строителите.

Елена Йончева, депутат от БСП: Аферата "Ало, Банов съм" е пример за това как днес функционира българската държава. Тази афера не е схемата на господин Банов, тя е схемата на правителството на Борисов. Това е начин, по който Борисов издига своите подчинени.

Изпълнител на Ларгото е дружеството "Антична Сердика". Водеща в консорицума е фирмата "Пътища и мостове", заявиха още от БСП.

Пенчо Милков, БСП: Съставени са тези актове. Има пет спирания на строителството. В крайна сметка с тези спирания на строителството се обосновава да не се взимат тези пари. Не само тези, но и да не се изпълнява гаранцията на изпълнение и нещата стават големи като сума.
;

В отговор на тези обвинения министър Банов коментира, че подобен скандал е под достойнството му и определи обвиненията като евтин компромат. Заяви, че защитавал държавния интерес и показа документи.

Боил Банов, министър на културата: Това е исковата молба, която съм подписал като зам.-министър на културата във връзка с просрочено време за неизпълнени дейности от фирмата. Всичко, което е по Ларгото, по закъснения, по дни, по несвършена работа, са заведени искове във всичко.

Банов заяви още, че ще заведе дела в отговор на нападките срещу него.

Боил Банов, министър на културата: От четири години съм рекетиран с някакви записи, лицето се казва Ангел Ангелов, директор на Дирекция "Европейски програми" и проекти в МК, Вежди Рашидов го уволни. За поредица гафове, несправяне и подобни хипотези за записи. Вероятно ако ми се извадят думи от тези хиляди оперативки, които съм правил може да се скалъпят още 56 записа.

В Народното събрание бившият министър на културата и настоящ председател на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов заяви, че е разписал да започне дело във връзка със забавяне на строителството на Ларгото.

Рашидов допълни, че е увонил Ангелов след сигнали,че има нередности по търговете за някои програми, сред които норвежката, за да не се хвърля петно върху министерството.

Вежди Рашидов - ГЕРБ, бивш министър на културата: Чакаме втора инстанция да се изкаже. Всичко останало въпросите са към друг. Подписал съм веднага като се върнах от лечение от Германия, съм подписал заповед да се въведе дело и да се изплати неустойка за забавени срокове.
;

По случая се самосезира и главният прокурор Сотир Цацаров. Още в ранния следобед Спецпрокуратурата влезе на проверка в министерството. Иззети са множество документи, както и такива свързани със заведено дело за неустойки.

Димитър Петров, ръководител на Специализираната прокуратура: Те са в огромен обем от рода на 66 класьора, които ние прегледахме и преценихме точно какво ни касае. Защото изнесената информация в медиите говори за втори и трети етап, а разбирате, че ни трябва и първи етап, който също е много голям.

От прокуратурата заявиха, че ще се проверява престъпление по служба и безстопанственост.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: Ще се изземе цялата документация от която ние ще установим и първоначалния процес при сключване на договори и последващите действия на самото министерство по приемане и изпълнение на този договор.

Експертиза ще трябва да установи дали записът може да бъде приложен като годно доказателство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арктическа вълна скова САЩ, студ и в Западна Европа
Арктическа вълна скова САЩ, студ и в Западна Европа
Ангел Ангелов: До този момент, като държавен служител никога не съм уволняван
Ангел Ангелов: До този момент, като държавен служител никога не съм уволняван