НОВИНИ

Йончева: Вина за ситуацията с урана в Хасково носи правителството на ГЕРБ

Вина за ситуацията с урана в Хасково носи правителството на ГЕРБ. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева от трибуната на Народното събрание в становище от името на вносител на изслушването на трима служебни министри във връзка с урана във водите на Хасково и Първомай.

йончева вина ситуацията урана хасково носи правителството герб
bnt avatar logo
от БНТ
09:36, 21.04.2017
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Йончева уточни, че вина носи правителството на ГЕРБ, министърът на здравеопазването Петър Москов, на регионалното развитие Лиляна Павлова и на околната среда и водите Ивелина Василева.

„Като депутат от Хасковска област и и от името на ПГ на „БСП за България“ поисках това изслушване, защото хората в град Хасково са разтревожени“, каза тя и поясни, че хората са изплашени.

Йончева обърна внимание, че поради спиране на помпени станции съществува реална опасност от режим на водата в Хасковско.

„В продължение на месеци гражданите са консумирали вода от централното водоснабдяване, която е с със завишени показатели на уран и алфа активност“, каза Йончева.

По думите й в града са поставени 16 внодоноски. Тя припомни, че от 14 април водата в Хасковско не се препоръчва за употреба. Йончева попита откога се знае, че водата в Хасково съдържа уран и завишени алфа частици.

Тя изрази надежда днешното изслушване да даде информация защо след като Министерство на здравеопазването е имало достъп до информация за състоянието на водата не е предприело мерки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Семерджиев: Здравен риск за населението в Хасково не съществува
Семерджиев: Здравен риск за населението в Хасково не съществува
Теменужка Петкова: ​Трябва да се възползваме от казуса Газпром
Теменужка Петкова: ​Трябва да се възползваме от казуса "Газпром"