НОВИНИ

Експерт: Има корупция, след като има шофьорски изпити за 180 лв.

Има корупция, след като има шофьорски курсове за 180 лв. Учебната документация е морално остаряло. Предлагаме изцяло нова методика, тъй като тя също е морално остаряла. Никой не е уеднаквил критериите. Това коментира в студиото на "Денят започва" председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов.За спирането на корупционните схеми при взимането шофьорски книжки бе обсъдено изпитите да се провеждат само в държавни коли, оборудвани със супер техника, маршрутът да бъде определян от компютър, а инструкторите от автошколата да не присъстват.

bnt avatar logo
от БНТ
08:34, 14.06.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас
Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка: Все още смятам, че е възможно държавата да се справи с всички тези ситуации, свързани с прехвърлянето на изпитите към частни школи. Ние нямаме дълга скамейка от изпитващи.

Иванов коментира и корупцията в сектора:

Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка: Има корупция, след като има курсове за 180 лв. Учебната документация е морално остаряла. Предлагаме изцяло нова методика, тъй като тя също е морално остаряла. Никой не е уеднаквил критериите.

Към предложенията на Съюза са рисковите училища да бъдат прегледани, нелоялна конкуренция и въвеждане на изпита с GPS система. От октомври се предлага навлизането на изцяло ново обучение - ситуационно.

След скандалите в ДАИ Иванов коментира, че схема имало още преди години.

Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка: В момента не съм убеден, че има такава схема, защото доста напреднаха нещата. Въпросът ми е кой следи тези изпити и ако той си е на мястото, всяко едно движение на ляво или дясно ще бъде хванато. Не е ясно дали се купува изпитът по теория, или по практика, или е една пушилка, която ще отмине. До момента следствието мълчи, шефът на ДАИ не е уволнен и не знаем пряката зависимост между корупционните схеми и неговото участие там. За съжаление това е най-слабото ръководство. Дали сме фирмите, те се знаеха. Администрацията не си свърши работата. По думите му един изпитващ получава между 500-600 лв. и ако се увеличи с още толкова, ще има и строга санкция. Хванат ли го, няма кой да го спре.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Километрични опашки от ТИР-ове на ГКПП Кулата
Километрични опашки от ТИР-ове на ГКПП "Кулата"
Бойко Борисов: София и Анкара могат да бъдат еталон за добросъседство
Бойко Борисов: София и Анкара могат да бъдат еталон за добросъседство