От това, което знаем, може да се каже, че става въпрос за терористична атака, защото освен нападение с оръжие, има и политически искания, каза за „По света и у нас“ експертът по сигурност Йордан Божилов, като коментира нападението във френския град Треб. По думите му идеята за халифат е все още жива, заради което и рискът от тероризъм остава голям.

Убиха похитителя, който държа заложници в супермаркет в Южна Франция

Убиха похитителя, който държа заложници в супермаркет в Южна Франция

Според последната информация, все още неофициално потвърдена, нападателят в супермаркета в Треб е бил убит от френските спец части. Акцията им продълж...

Той допълни, че е известен фактът, че от Европа през 2013-2014 г. са заминали няколко хиляди души в редиците на ИД, но с напредването на международната коалиция срещу групировката много от тях са били убити. Някои, все пак, се опитват да се върнат в Европа от Сирия или Ирак и да продължат дейността си.

По думите на Божилов по-притеснителното от връщането на бойците е това, че процесите на радикализация, които са ги подтикнали да се сражават за групировката, продължават. Ситуацията и на Балканите е опасна, от където е най-големият брой чуждестранни бойци за ИД на брой население.

Идеята за халифат и този вид тероризъм е все още жива, така че рискът от тероризъм остава голям, допълни Божилов.