НОВИНИ

Йордан Камджалов дирижира „Борис Годунов“

Премиерата на „Борис Годунов“ от Модест Мусоргски под диригенството на световно признатия Йордан Камджалов ще имат възможност да видят любителите на операта на 11 август. Музикалната драма по едноименната трагедия от Александър Пушкин и исторически текстове от Николай Карамзин е част от Международния музикален фестивал „Варненско лято“.

bnt avatar logo
от Мартин Николов
20:18, 10.08.2016
Чете се за: 00:34 мин.
Още

Операта „Борис Годунов“ е идеен взрив, който се освобождава през 19-и век в Русия и неговото ехо се чува и днес. Така диригентът Йордан Камджалов описва творбата на Модест Мусоргски.

Йордан Камджалов, диригент: "Едно търсене на тази дълбочина, на тази смелост, на тази дързост, на този психологизъм, който е заложен вътре, даже и малко от нас, от музикантите, си даваме сметка за какъв донор става въпрос в лицето на Мусоргски. Той наистина е един донор за всички търсещи композитори след себе си."

Произведението е мечта за всеки, който търси психологията в изкуството и музиката, казва още Йордан Камджалов. Произведение, което предизвиква не само съвремениците си, защото в него Мусоргски проектира целия 20-и век.

Йордан Камджалов, диригент: "Със своята безкрайна дълбочина, със своята иновативност и с огромния принос за цялата култура, музикална, след себе си."

Премиерата на „Борис Годунов“ е на 11 август в Летния театър във Варна и е посветена на 80-годишнината на големи български оперен певец Никола Гюзелев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отпуснаха средства за нова сграда на сухопътните сили в Црънча
Отпуснаха средства за нова сграда на сухопътните сили в Црънча
Разкриха нелегална бензиностанция в новозагорското село Богданово
Разкриха нелегална бензиностанция в новозагорското село Богданово