НОВИНИ

Йордан Цонев: Политическите партии трябва да се обединят около общи приоритети

Депутатът от ДПС Йордан Цонев гостува в студиото на "Още от деня" и коментира полемиката около преференциалното гласуване. Според него то е технология на гласуване, която може да бъде променяна за разлика от гарантирането на правото на глас на всички български граждани, което е заложено в конституцията, и няма да бъде спазено на евроизборите. Цонев лансира и идеята политическите партии да се обединят около няколко общи приоритета.

bnt avatar logo
от БНТ
18:54, 20.03.2019
Чете се за: 00:59 мин.
У нас
"Ние не чухме, как се отнася въпросният началник на кабинета към отнетото конституционно право на 2-2,5 милиона български граждани да гласуват за евродепутати? Тези в Лондон и цяла Великобритания няма да гласуват, тъй като има уседналост. Ако не си живял в последните три месеца в страна от Европейския съюз, независимо че си български гражданин, ти нямаш право да гласуваш за евродепутати. Има решение на Венецианската комисия и две резолюции на Европейския парламент държавите членки да позволят на своите граждани да гласуват на евроизбори, независимо къде се намират. Защо президентството не взе отношение по тази тема?"

Така Йордан Цонев коментира критиката на началника на кабинета на президента Иво Христов към предложението на ДПС за покачване на прага на преференциите.

Според Цонев правото да гласуваш е конституционно право, а преференцията е регламентирана чрез закон и представлява технология на гласуването, която може да бъде променяна.

Цонев потвърди, че гласоподавателите на ДПС са подкрепили Румен Радев на президентските избори през 2016 година, но сега те (членовете на ДПС) очакват от него да бъде обединител на нацията.

"От 2009 година ние се въртим без посока. Партията, която спечели, прави някакви аритметични мнозинства в парламента и на база на това управлява, без да може да изкара нито един пълен мандат. Няма поставени цели", коментира политическата ситуация в страната Цонев.

Според него реализирането на членството на България в НАТО и Европейския съюз се реализира поради консенсус между политическите партии да застанат зад него. От ДПС предлагат два приоритета, около които да се обединят всички:

"Ние предлагаме първия приоритет да е ускореното икономическо развитие, втори приоритет да бъде демографската криза и ако има трети, да е образование"

Повече от разговора с Йордан Цонев чуйте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Промяна на движението в София утре заради протест на таксиметрови шофьори
Промяна на движението в София утре заради протест на таксиметрови шофьори
ДРУГИТЕ новини: Хъшове с юбилейно представление
ДРУГИТЕ новини: "Хъшове" с юбилейно представление