НОВИНИ

Йорданка Фандъкова: Имаше ефект от зеления билет в София, макар и за един ден

В студиото на "Още от деня" кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че е рано още да се направят точни анализи дали има ефект от въвеждането на т. нар. "зелен билет" за пътуване в градския транспорт на София срещу 1 лев. Ефектът за по-чист въздух в града не може да се очаква само с една мярка, защото това е дълъг процес. Ако говорим за очакването повече хора да се включат в промяната на навиците си. Мисля, че имаше ефект, обясни Фандъкова.

bnt avatar logo
от БНТ
18:37, 29.01.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

По думите й, данните показват, че през вчерашния ден в метрото са се возили с 12 000 повече пътници в сравнение с предходната неделя. Около 23 000 души са се возили в метрото със "зелен билет". Но със сигурност тези 12 000 души повече или поне част от тях са слезли от автомобилите си.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Това е дълъг и сложен процес с включването на гражданите със собствените си усилия, с мерки, които общината и държавата въвежда, да могат да участват, защото без участието на всеки един от нас няма как да преодолеем това голямо предизвикателство пред всеки един голям град. Говорим за последните мерки, които бяха приети тази седмица от СОС и това са мерки, които се прилагат само при извънредни ситуации, в дните с превишения. По принцип програмата за по-чист въздух включва над 100 постоянни мерки, по които се работи през последните години. Това е втората програма, която изпълняваме.

Първата беше приета още през 2011 г. и включва постоянни мерки, които са ангажимент на общината, уточни столичният кмет и обясни, че това са проекти, които могат да бъдат реализирани - подобряване на градския транспорт, подмяна на автопарка и в момента се продължава с тази програма. Тя е много мащабна и доста инвестиции се влагат в нея. В момента има вече избран изпълнител за нови 60 газови автобуса, каза още Йорданка Фандъкова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Срещата с Дейвид Гарет се отлага
ДРУГИТЕ новини: Срещата с Дейвид Гарет се отлага
Политика и музика на престижните награди Грами
Политика и музика на престижните награди "Грами"