Вицепрезидентът Илияна Йотова гостува в студиото на "Още от деня" с анализ за изминалите две години на поста вицепрезидент. Тя коментира и въпроса за обучението на българите в чужбина, подготовката за предстоящите евроизбори, както и речта на президента Радев в новогодишната нощ.

Да, удовлетворена съм от своята работа. Все още има какво да се желае. Така вицепрезидентът коментира изминалите две години на "Дондуков" 2. Пожелах си нещо за 2019 г. - да се увеличи скоростта, допълни Йотова. Според нея доверието, гласувано от българските граждани на президентските избори, е оправдано.

Относно темата с българите в чужбина, тя сподели, че има още какво да се свърши и че България все още няма национална политика за сънародниците си, а те стават все повече.

Илияна Йотова, вицепрезидент: Имаме агенция, но тя е с много ограничени правомощия. Аз говоря за национална политика, която има нужда от национален консенсус. Може би това трябва да бъде една от най-консенсусните ни политики.

Вицепрезидентът поясни, че има много несвършена работа, която дейност е в прерогативите на министерства и ведомства. Липсва единен координационен център. Хората очакват много повече от България - очакват да не са забравени, да не са отделени от страната.

За първи път, тези години, се наблюдава сериозен риск от загуба на българския език, а загуби ли се българския език - губи се и родовата памет. Това е свързано с административни решения в отделните държави и загубата на часовете по майчин език.

Илияна Йотова, вицепрезидент: На всяко едно споразумение, във всички преговори, България трябва да поставя тези условия за запазване на самобитността на нашите национални общности.

Близо 2000 млади хора всяка година завършват българските университети - хора с български произход, от Украйна, от западните покрайнини, от Македония, от Молдова. След като завършат и получават стипендия от българската държава - липсва единна национална система, която да казва какво се случва с тези хора от тук нататък - как българската държава използва този потенциал.

Илияна Йотова, вицепрезидент: Това са подготвени хора, от нашите висши учебни заведения. Затова направихме няколко студентски лаборатории в няколко университета. Мога да кажа, че автономията играе роля, защото нашите университети се справят, но им липсва държавната политика. Държава и държавност не са остарели понятия за мен. Виждам го и в тази си роля, защото имаме по-скоро остър дефицит на държава и държавност. Не само в тази област.

Илияна Йотова коментира и новогодишното обръщение на президента Румен Радев, станало повод за широки обсъждания в обществото.

Илияна Йотова, вицепрезидент: Така коментираното обръщение на президента бих разгледала в малко по-друг аспект. Аз не чух и не видях нито един световен лидер да направи захаросано обръщение. Тревогата, безпокойството лъха от всички страни.

Илияна Йотова заяви още, че липсва един важен разговор пред институциите - за перспективата пред страната ни.

Чуждестранни студенти от български произход се срещнаха с вицепрезидента Йотова

Чуждестранни студенти от български произход се срещнаха с вицепрезидента Йотова

Облекчаване на процедурата за придобиване на българско гражданство, поискаха чуждестранни студенти от български произход, учещи в Югозападния универси...