НОВИНИ

YouTube може да се изтегли от Русия

Видеоплатформата Ютюб може да се изтегли от територията на Русия, ако бъде приет внесен в Държавната дума законопроект, ограничаващ дела на чуждестранните собственици в компании за аудиовизуални услуги с професионално съдържание. Това пише днес "Комерсант", който се позовава на руското браншово сдружение Медийно-комуникационен съюз и други източници.

bnt avatar logo
от БТА
09:39, 30.11.2016
Чете се за: 00:35 мин.
По света
youtube изтегли русия

Понятието "организатор на служба за аудиовизуални услуги" обхваща и Ютюб, където потребителите качват и съдържание собствено производство. Ако проектът бъде приет, Ютюб може да напусне Русия, заявява вестникът, цитиран от ТАСС.

На Ютюб се хоства и професионално, и потребителско съдържание, но в момента няма начин да се разграничава едното от другото, обясняват източници на вестника възможните причини за изтегляне на Ютюб от Русия. Освен това с приемането на закона може да се вдигнат допълнителните разходи за създаване на нова инфраструктура, смята един от тях.

По данни на изданието руските мобилни оператори Вимпелком и МТС също се обявяват против приемането на закон, ограничаващ дейността на чуждестранни онлайн филмови канали.

От 1 юни 2017 г. чуждестранното участие в руски компании за аудиовизуални услуги може да бъде ограничено до 20 на сто, предвижда законопроектът, лансиран според "Комерсант" от холдингите "Газпром медиа" и "СТС медиа".

По думите на неназован събеседник на вестника проектът е бил написан специално против американската компания за видеоуслуги Нетфликс, заявила през януари, че се насочва към руския пазар, отбелязва Би Би Си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пилотската стачка струва на Луфтханза 10-15 милиона евро дневно
Пилотската стачка струва на Луфтханза 10-15 милиона евро дневно
Първи сняг падна и в Гърция
Първи сняг падна и в Гърция