НОВИНИ

Юбилей на българската икебана

Може и да не повярвате, но българите биха могли да станат японци поне за малко. Доказателство за това е 20-годишната ни българска школа по икебана "Сога", която препълни залата в Националния етнографки музей на юбилейната си демонстрация. И за минути изчезна второто издание на двуезичната книга - албум "Вдъхновения" на покойната Рима Мирска, която разкри магията на икебана за българина.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
10:55, 31.03.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

С изтънченото си чувство за естетика, японците превръщат, както всичко друго, и аранжирането на цветя в изкуство от векове.

Според древна легенда се казва, че първият владетел на Япония Микото се влюбва в Принцесата на разцъфналото дърво и отказва да приеме по-голямата й сестра Принцесата на Скалите с вечен живот като скала.

Икебана или "кадо" - "пътят на цветята" се ражда във времето от преклонението на японеца пред красотата на природата, което цари във всичко на тази островна гърбица земя. А днес милиони в света между тях и ние българите потъват в магията на икебана.

Изкуството, което свързва небето, човека и земята. Кара ни да осъзнаем смисъла на мига, да се вглъбим в себе си, да се възприемем като част от вселената.

Мария Кеменчеджиева - майстор по икебана: Не е нужно предмета да блести с красота, красотата я открива този, който я търси.

Духовното послание и изкуството на икебана у нас навлиза с покойната Рима Мирска през 1995 г. и може би най-важното от нейния обет към това японско изкуство е не, че тя въвлича след себе си стотици българи, но че тя създаде книгата си "Вдъхновения" на български и английски - буквар на българската икебана.

Работи повече от 10 години върху идеята си да побългари икебана. В най-духовния смисъл на думата. Сътворява 150 композиции и 1500 снимки.

Обикаля 5 000 км из България, пренася на ръка цветя, клони, стари съдове, ненужни дървении, пресява 5000 български и 10 000 чужди поговорки .... "Във всяка композиция съм оставила частица от своя български дух" казваше Рима Мирска.

Български композиции, с български цветя и съдове, българска природа и поговорки от цял свят ... и в многовековната история на икебана Рима сътвори една уникална книга - за българската икебана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арабски представители с апетити към поста на Ирина Бокова в ЮНЕСКО
Арабски представители с апетити към поста на Ирина Бокова в ЮНЕСКО
Лекарският съюз призова за спиране на плановия прием в болниците
Лекарският съюз призова за спиране на плановия прием в болниците