НОВИНИ

ЮНЕСКО създава електронен център за мониторинг на убийства на журналисти

Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) обяви създаването на мащабна международна база данни с информация за разследванията на убийствата на журналисти в цял свят. Целта е да се документират мерките, предприети за наказване на престъпленията срещу професионалисти от медиите и да се води борба срещу безнаказаността на извършителите на тези убийства, посочи ЮНЕСКО.

bnt avatar logo
от БТА
21:22, 06.11.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света
юнеско създава електронен център мониторинг убийства журналисти

Електронната база данни ще започне да действа под егидата на ЮНЕСКО от 2 ноември. Тя ще отразява напредъка в съдебните разследвания на всяко едно убийство на журналист или на служител в медия, които ЮНЕСКО следи от 1993 г. въз основа на информации, предоставени от страната, в която е било извършено убийството.

Около 1293 убийства, извършени от 1993 г., са вписани в базата данни на този център за мониторинг на убийствата на журналисти, "80 от които са извършени от началото на тази година". "Докато специални пратеници загиват на терен по време на военни действия, има местни журналисти, които разследват корупция, престъпност и политика, и те представляват най-голям дял от жертвите. Те са 90 на сто от журналистите, убити през 2017 г.", посочва ЮНЕСКО.

Според годишния доклад на генералния директор на ЮНЕСКО Одре Азуле за сигурността на журналистите и опасността от безнаказаност, "на всеки 4 дни бива убит журналист или работещ в медия".

"Тези смъртни случаи са трагична илюстрация на рисковете, които много журналисти поемат при изпълнение на дейността си и последната статистика на ЮНЕСКО показва, че в 89 процента от случаите извършителите на тези деяния остават ненаказани", посочва организацията на ООН.

Базата данни на центъра за мониторинг позволява "на журналисти, изследователи и широката общественост да получат информация за убитите журналисти и да правят проучвания по националност, по държава, където е извършено убийството, по име, пол, вид на медията и по професионален статус" на жертвата, уточнява ЮНЕСКО.

Базата данни предоставя също "информация за напредъка на съдебните разследвания и в много случаи дава достъп до документи от националните органи за предприетите съдебни процедури. Профилите на държавите позволяват да се оцени равнището на безнаказаност във всяка от тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът остави в ареста шофьора, който блъсна и уби две жени на Задушница
Съдът остави в ареста шофьора, който блъсна и уби две жени на Задушница
Бойко Борисов ще ръководи делегацията на ГЕРБ за Конгреса на ЕНП
Бойко Борисов ще ръководи делегацията на ГЕРБ за Конгреса на ЕНП