НОВИНИ

Юнкер и Тереза Мей са оптимисти за отношенията след Брекзит

Дни преди извънредната Среща на върха за Брекзит британският премиер Тереза Мей води усилени преговори с европейските лидери. Мей изрази задоволство от разговорите вчера с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, но подчерта, че има още какво да бъде свършено преди неделя. Междувременно, британският финансов министър Филип Хамънд заяви, че ако Лондон не се споразумее за изгодни условия по напускането, Брекзит може и да не се състои.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:45, 22.11.2018 (обновена)
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Лондон е на крачка от официализирането на споразумението с Брюксел или поне такива са надеждите на британския премиер Тереза Мей. След изненадващия й разговор с Жан-Клод Юнкер тя коментира, че е оптимист за Срещата на върха на 25-ти.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: Проведохме много задълбочена дискусия и съм уверена, че постигнахме огромен напредък по ключови въпроси. Надявам се всички проблеми да бъдат решени преди срещата в неделя. Още няколко пъти ще се срещам с председателя Юнкер, преди да се съберем с лидерите на всички страни-членки.
;

ЕС и Великобритания вече има принципна договорка за развода. Все още не са уточнени редица подробности около отношенията след него. А ако някоя от страните-членки не одобрява споразумението, може да наложи вето. Испания вече заплаши да го направи заради неизяснения статут на Гибралтар. Тереза Мей е разговаряла с испанския премиер Педро Санчес по въпроса за оспорвания и от двете държави полуостров.

Гибралтар ще напусне ЕС заедно с Кралството, въпреки, че 96% от жителите гласуваха против излизане по време на референдума през 2016. Отново се появиха твърдения и че Брекзит може изобщо да няма. Според британския финансов министър Филип Хамънд сегашната сделка не е изгодна за страната му и ако не бъде постигнато споразумение, е по-добре Островът да остане част от ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва изграждането на електропровода между Добруджа и Бургас
Започва изграждането на електропровода между Добруджа и Бургас
Очаква се днес да възстановят движението по жп линията Благоевград - Петрич
Очаква се днес да възстановят движението по жп линията Благоевград - Петрич