Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер пристига на посещение във Вашингтон, където с американския президент Доналд Тръмп ще обсъдят търговските отношения между ЕС и САЩ. Часове преди срещата, Тръмп изрази песимизъм относно изхода от нея.

Тръмп и Юнкер ще се срещнат в опит да постигнат договорка, с която да избегнат търговска война между САЩ и ЕС. Американският президент обвинява Брюксел в нечестни търговски практики и заплаши да увеличи митата за внос на европейски коли. Ако това стане, отговорът на 27-те ще бъде налози срещу редица американски стоки.

Часове преди срещата, Тръмп написа в Туитър, че и двете страни в спора трябва да се откажат от всички мита, бариери и субсидии. По думите му, едва тогава ще може да се говори за свободен пазар и свободна търговия.

Жан-Клод Юнкер остава твърд в позицията за търговската война със САЩ

Жан-Клод Юнкер остава твърд в позицията за търговската война със САЩ

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че ще остане твърд в позицията си по въпроса за търговската война със САЩ и ще настоява пред Доналд Тръмп, ч...

От ЕК уточняват, че Юнкер заминава за Вашингтон без конкретни търговски предложения. Двамата лидери ще се срещнат около 20:30 ч българско време, а малко по-късно председателят на ЕК ще държи реч.

Очаква се да обсъдят още борбата с тероризма, икономически върпоси и такива, касаещи енергетиката. От Белия дом съобщават, че акцент на срещата, ще бъде подобряването на двустранното сътрудничество в редица области.