Председателите на Европейската комисия и на Съвета на Европейския съюз ще отчетат договореностите във връзка със справянето на мигрантите на последната среща на върха в Брюксел.

Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер и председателят на Съвета на Европейския съюз Доналд Туск ще бъдат изслушани в 16,00 ч. българско време в Европейския парламент в Страсбург. Те са поканени, за да представят заключенията от последната среща на върха в Брюксел, която беше посветена на миграцията и политиката за убежища на общността.

Двамата председатели ще отговарят на въпроси на депутати от различните политически сили, представени в Европарламента.

Кои са най-важните акценти от споразумението на ЕС за миграцията

Кои са най-важните акценти от споразумението на ЕС за миграцията

След маратонски преговори, продължили над 10 часа, европейските лидери успяха да постигнат споразумение за справяне с миграцията, което да е приемливо...

На 28 и 29 юни Европейският съвет постигна съгласие за създаване на "контролирани центрове" в границите на Европейския съюз, където пристигналите нови мигранти и търсещи убежище ще могат да останат до изясняване на техния статут.

България е една от държавите, които се надяват за промяна на споразумението от Дъблин, което предвижда връщането на мигрантите в страните, в които те са влезли. От това ще бъдат засегнати най-вече страни като нашата, Италия, Гърция и Испания, които се намират на външна за Евросъюза граница.