Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изтъкна днес в Скопие, че не е пристигнал в страната, за да съобщи точна дата за начало на преговори, но напомни, че Македония е на добър път, постигнала е напредък и ако продължи да се движи в тази посока, след няколко месеца може да получи очакваното и препоръката няма да бъде с условия, съобщи МИА.

© БТА

На обща пресконференция с македонския премиер Зоран Заев Юнкер подчерта, че страната е постигнала голям напредък, но трябва да предприеме още стъпки по пътя към ЕС, като посочи, че решението за всяка страна ще се взима въз основа на нейните индивидуални постижения.

Юнкер препоръча на македонските власти да решат спора за името с техните гръцки приятели. Той вижда напредък в процеса на решаване на спора за името, а като доказателство за това са промените на летището след решението на правителството то да бъде преименувано като знак на отстъпка в процеса на преговорите.

Заев заяви, че на срещата с председателя на Европейската комисия е посочил, че страната полага усилия за подобряване на добросъседските отношения.

Македония поставя акцент върху изграждането на нови мостове на сътрудничество, отворен диалог, основан на взаимно уважение. Затварянето на дългогодишните въпроси не е просто. Окуражени сме от договора за добросъседство с България, продължихме със сериозна посветеност да работим за решаване на проблема, който Гърция има с нашето конституционно име, заяви Заев.

Македонският премиер подчерта, че за правителството е приемливо име с географско определение, което ще направи разграничение между Македония и региона в Гърция, който носи същото име. Настояваме за решение, което ще бъде трайно, но и ще уважава достойнството и ще защити идентичността на двете държави, заяви Заев.