Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер не изключва възможността на неговия пост да дойде жена. Той се застъпва и за увеличаване броя на жените на ръководни постове в изпълнителната власт на ЕС. Това стана ясно по време на на пресконференция, която Юнкер даде при посещението си в Словения.

© Архив

60% от завършващите университетите са жени. Никога не бих изключил, че жена може да оглави Еврокомисията. Но това не е коментар за незабавни действия, обясни председателят на ЕК.

Мандатът на Юнкер приключва в края на октомври. Имената на наследниците на позициите председател на ЕК и висщ представител за външната политика трябва да бъдат съгласувани от лидерите на срещата на върха на ЕС на 20-21 юни, след което се представят за одобрение от Европейския парламент.

Сред забележимите кандидати от европейските партии, участвали в изборите за Европейски парламент, има две жени 0 това са Маргрета Вестагер, номинирана от либералите и подкрепена от привърженици на френския президент, както и лидерът на европейските Зелени в ЕП Ска Келер.

Кристалина Георгиева отрече слуховете, че ще стане председател на Еврокомисията

Кристалина Георгиева отрече слуховете, че ще стане председател на Еврокомисията

Кристалина Георгиева отрече спекулациите, че ще е новият председател на Европейската комисия, съобщи БНР. Във Великотърновския университет, където изн...