НОВИНИ

Юнкер: Ненамесата в кампанията за Брекзит беше грешка

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отчете като една от най-големите грешки на своя мандат това, че не се е намесил в кампанията за референдума за Брекзит във Великобритания и не е опровергал лъжите, които са се разпространявали. Днес Юнкер направи отчет на мандата си и представи плановете за Европейската комисия за развитието на ЕС през следващите 5 години. На 9 май лидерите от ЕС, без Великобритания, се събират в румънския град Сибиу, за да обсъдят бъдещето на Европа.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:22, 07.05.2019
Чете се за: 00:51 мин.
По света

В препълнената пресзала на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер даде една от последните си пресконференции като председател. Сегашният мандат изтича в края на октомври, а Юнкер няма да се кандидатира отново.

Като успех на своята комисия той определи факта, че Гърция е останала в еврозоната. А като грешка - това, че не се е намесил в кампанията за референдума за Брекзит през 2016 година.

Жан-Клод Юнкер - председател на Европейската комисия: Тогавашният премиер на Великобритания Камерън ме помоли да не се меся в кампанията за референдума. Ненамесата от моя страна беше грешка, защото единствено ние можехме да разобличим лъжите, които се разпространяваха тогава. Греших, че замълчах в този важен момент.

На 9 май европейските лидери се събират на извънредна среща на върха в Сибиу, на която ще обсъждат бъдещето на Европа.

Според Юнкер моментът е много важни, защото предстоят най-големите избори в света.

Жан-Клод Юнкер: Личните нападки не би трябвало да имат място в европейски демократичен дебат. Ние трябва да се борим срещу популистите и екстремистите, но не с думи, а с действия. Трябва да кажем на европейците, че те могат да вярват, да се надяват на бъдещето, а не да се страхуват от него.

Юнкер очаква европейските лидери в Сибиу да излъчат послание за единство. Нещо, което няма да е лесно постижимо на фона на разногласията в Европа.

В навечерието на срещата унгарският премиер Виктор Орбан, чиято партия ФИДЕС е със замразено членство в Европейската народна партия, обяви, че оттегля подкрепата си за кандидата на ЕНП Манфред Вебер. Юнкер се въздържа от коментар, но призна, че Орбан не спира да го изненадва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Каракачанов почете загиналите българските войници в Битоля
Красимир Каракачанов почете загиналите българските войници в Битоля
Европейската сметна палата проверява изграждането на пътища с евросредства
Европейската сметна палата проверява изграждането на пътища с евросредства