НОВИНИ

Юнкер обвърза приемането на Румъния в Шенген с новото правосъдно законодателство

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди днес Румъния, че ако одобри спорното законодателство в областта на правосъдието, не би продължил подкрепата си за приемането на страната в Шенген и за отпадането на механизма за наблюдение. „Ако спорните законопроекти се превърнат в закони, въпросът за прекратяването на механизма и за Шенген ще стои по друг начин“, каза той.

bnt avatar logo
от БТА
16:47, 31.01.2018
Чете се за: 00:31 мин.
По света
юнкер обвърза приемането румъния шенген новото правосъдно законодателство

„Имам пълно доверие в правосъдната система на Румъния и в това, че ще се намери решение. Нямам никакво намерение да предлагам задействането на чл. 7 от договора за ЕС (лишаване от право на глас - бел. БТА.), ние сме приятели“, добави той на обща пресконференция с румънския президент Клаус Йоханис.

Жан-Клод Юнкер: Румъния напредна в установяването на върховенство на закона и не може да има път назад, правосъдната система работи, а това не може да се каже за всички страни в ЕС. Въпрос на национално достойнство е, румънците не заслужават отношение като към втора ръка европейски граждани. Уверих президента за намерението да приключим с механизма до средата на следващата година.

„Румъния е проевропейска страна и ще остане такава“, заяви Йоханис. Лично съм убеден, че разговорите за промените в законодателството ще завършат с приемането на подобрени, приложими закони. Независимостта на правосъдната система е най-важна. Ще бъда изцяло съпричастен, ще направя всичко във възможностите на държавния глава, посочи той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още три професии с недостиг на висококвалифицирани кадри
Още три професии с недостиг на висококвалифицирани кадри
Морската сигурност е важна част от суверенитета на страната
Морската сигурност е важна част от суверенитета на страната