НОВИНИ

Юнкер предложи посредничество в разрешаването на спора между Хърватия и Словения

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предложи днес посредничество между Словения и Хърватия, която отхвърля решението на международния арбитраж, присъждащо на Любляна суверенитета върху малкия Пирански залив в Адриатическо море, предаде Франс прес.

юнкер предложи посредничество разрешаването спора хърватия словения
bnt avatar logo
от БНТ
21:42, 08.01.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света

"Искаме да опитаме да посредничим между двете позиции, очевидно на базата на решението на арбитражния съд", каза Юнкер, без да навлиза в подробности за планираното посредничество.

През юни Постоянният арбитражен съд в Хага присъди над две трети от Пиранския залив на Словения с цел да сложи край на спор, датиращ от разпадането на Югославия преди 25 години. Арбитражният съд посочи събота на 30 декември 2017 г. за дата на влизане в сила на решението. Но Хърватия, която има претенции върху половината от тази морска територия, отхвърли арбитража и на 30 декември сутринта три хърватски риболовни кораба, придружавани от патрули на хърватската полиция, влязоха във водите, присъдени на Словения от съда.

Юнкер използва повода на визитата в Брюксел на новия словенски президент Борут Пахор, за да разкритикува Словения и Хърватия заради този спор. Той припомни, че двете нови страни членки на ЕС по принцип се държат помежду си по един достоен за пример начин.

"Различията относно Пиранския залив не са голям проблем. Това е между другото един проблем - бих искал да го кажа тук, без да провокирам някого - който не интересува другите държавни и правителствени глави от ЕС", заяви Юнкер.

Освен това той каза, че подкрепя разширяването на ЕС към Балканите след края на мандата си начело на ЕК, тоест след 2019 г.

В тази перспектива "всички гранични проблеми между западните балкански страни трябва да намерят отговор преди членството на тези страни", предупреди Юнкер. "Не можем, както ние го правим в този случай, да играем с продължения! Нека те се споразумеят, преди да станат страни членки на ЕС", каза Юнкер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Консерваторите и ГСДП постигнаха напредък в преговорите за правителство
Консерваторите и ГСДП постигнаха напредък в преговорите за правителство
Тереза Мей обяви промените в британското правителство
Тереза Мей обяви промените в британското правителство