НОВИНИ

Юнкер: Разговори за Брекзит ще водим след предсрочните избори във Великобритания

Брюксел ще започне разговорите по развода с Лондон едва след като минат предсрочните избори във Великобритания - това заяви днес председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер. Ще забави ли това преговорния процес и какво всъщност печели Тереза Мей от внезапното си решение да свика избори - коментар на политолога Ивайло Яйджиев.

bnt avatar logo
от БНТ
20:49, 19.04.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света

БНТ: Защо след като многократно повтаряше, че няма да има избори преди 2020-та, Тереза Мей внезапно промени решението си. Какво печели?

Ивайло Яйджиев, политолог: Основно това, което печели, е контрол. Контрол на процеса за Брекзит, контрол над британския парламент. В момента консерваторите са с една преднина от над 20% пред лейбъристите, самата Мей има одобрение от 50% от хората, които смятат, че тя би била добър министър-председател, а Корбин е само на 14%. Тоест в момента Мей има уникална възможност - да увеличи своето мнозинство. В момента е само 17 души, на над 100 души, което ще ѝ даде комфортен парламент и доста приятна обстановка, в която да прокара Брекзит.

В същото време има и разбира се, елемента на политическия календар. По време на референдума и точно след референдума имаше доста настроения срещу нови избори - поради поляризацията в обществото, но и поради факта, че последните избори бяха само една година преди това. Сега тя реално печели не само голямо мнозинство, но и още две години след 2020-та, т.е. следващите избори ще са чак през 2022-ра. Това също така е важно в контекста на Брекзит, тъй като се очаква Брекзит да завърши до 2019-та година, самите преговори, а тя трябваше да отиде на избори само около 12 месеца по-късно, т.е. точно, когато се очакваха най-големите големите сътресения като икономически последствия от Брекзит.

Причината, поради която това всъщност е добра новина за Брекзит, е че Мей няма да бъде толкова зависима от една крайнодясна фракция от евроскептици, а ще й даде възможност за една по-добра преходна сделка - и за ЕС, и за Великобритания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изграждат oткрити паркинги в крайбрежната зона на Варна
Изграждат oткрити паркинги в крайбрежната зона на Варна
Премиера на новия български филм „Секс академия: мъже“
Премиера на новия български филм „Секс академия: мъже“